Seful BCR: Nu dobanzile bancilor ii omoara pe clienti, ci propriile fundamente

Data publicarii: 06-03-2009 | Finante-Banci

Companiile care esueaza nu o fac din cauza dobanilor mai mari pe care le cer bancile, ci din cauza ca fundamentele lor sunt slabe, a apreciat vineri presedintele executiv al BCR, Dominic Bruynseels.

"BCR nu a marit dobanzile cu mai mult de 3 puncte procentuale", a spus Bruynseels, referindu-se la perioada de dupa agravare crizei financiare, cand multe banci de pe piata romaneasca au marit dobanzile solicitate la credite.

Actuala criza va arata care sunt companiile viabile, IMM-urile fiind, din acest pucnt de vedere, mai vulnerabile decat firmele mari, care dispun de mai mult capital, a aratat seful BCR.

"Firmele romanesti trebuie sa produca mai mai eficient, de calitate si ieftin ca sa reziste. Noi vom sprijini acele companii care arata ca sunt viabile pe termen lung", a spus Bruynseels.

Pe partea de retail, BCR este dispusa sa ajute clientii care si-au pierdut slujbele, de exemplu, sa-si restructureze imprumuturile, "insa nu pe toti. Vrem sa vedem un efort al clientilor, ca vor sa-si plateasca datoria", a explicat seful BCR.

La sfarsitul anului trecut, rata creditelor neperformante din portofoliul BCR a ajuns la 3,2% si ar mai putea creste, a mentionat Bruynseels, care nu se asteapta insa la un nivel alarmant, in conditiile in care doar un sfert din creditele considerate neperformante ar putea reprezenta pierderi efective.

BCR avea, la finalul anului trecut, un volum agregat de credite acordate clientilor (inainte de provizionare, calculat in standarde de contabilitate internationale - IFRS) de 45 miliarde lei (11,2 miliarde euro).

Seful BCR vede mai multe riscuri pentru acest an, primul fiind legat de cursul de schimb. Totusi, el spune ca, si la un nivel al cursului de 5 lei/euro, banca nu ar avea mari probeme, potrivit stress-test-urior realizate, in conditiile in care aproximativ jumatate din creditele acordate sunt in euro, iar jumatate in lei.

Un alt risc este legat de evolutia veniturilor clientilor. "Daca clientii nu cresc, nici noi nu crestem", a spus Bruynseels.

In conditiile unui an dificil, BCR se va concentra in continuare pe imbunatatirea eficientei, printr-o buna gestiune a costurilor, inclusiv a celor salariale. Banca s-a confruntat la inceputul acestui an cu amenintari cu greva din partea Federatiei Sindicatelor Independente din BCR, care era nemutumita de majorarea salariala propusa de conducerea bancii pentru acest an.

Bruynseels a precizat, insa, ca "suntem pe cale de a semna un acord cu sindicatele".

In privinta negocierilor pentru vanzarea Anglo-Romanian Bank, seful BCR a precizat ca exista interes din partea mai multor entitati, dar nu s-a ajuns aproape de un acord cu niciuna din parti.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: