Dezvoltatorii care nu vand proiectele isi pot reduce pierderile prin externalizarea serviciilor
Data publicarii: 09-03-2009 | ImobiliareExternalizarea serviciilor de management al proprietatilor si al bunurilor poate reduce cu pana la 15 % pierderile inregistrate de dezvoltatorii din segmentul rezidential si le poate aduce acestor companii un venit de pana la 10.000 euro lunar, potrivit expertilor imobiliari ai Anteea Estate.
"Dezvoltatorii au posibilitatea de a apela la serviciile unei companii care este specializata in property management, lasand in grija acestora din urma gestionarea tuturor locuintelor si inchirierea acestora. Astfel, dezvoltatorul ajunge la costuri 0 si obtine venituri medii de 500 de euro pe apartament. La 20 de apartamente goale, gestionate de companii specializate, venitul dezvoltatorului poate ajunge la 10.000 de euro lunar. Daca un dezvoltator are 7 asemenea blocuri de apartamente, veniturile vor creste considerabil", sustine Eran Kremer, expert imobiliar si director executiv al companiei Anteea Estate.
Acesta mai spune ca in 2010, piata va incepe sa creasca usor, cu 5 %, conform previziunilor specialistilor. Astfel, dezvoltatorii care, pe parcursul anului 2009, si-au pastrat apartamentele intr-o stare foarte buna, si care au un capital consistent obtinut in urma veniturilor generate de aceste apartamente pe anul 2009, vor fi recuperat din pierderi un procent de cel putin 15 %.
"In ceea ce priveste celelalte segmente ale pietei imobiliare, cum ar fi terenuri, cladiri de birouri, spatii comerciale de strada, dezvoltatorilor care au in portofoliu aceste unitati le-au achizitionat pentru ca, prin vanzarea lor, sa poata genera profituri. Intrucat in prezent acestea nu se mai pot vinde, proprietarii lor au fost nevoiti sa isi mentina birouri pentru a le administr", continua Eran Kremer.
Acesta mai spune ca, in mare parte, costul minim de intretinere se ridica pana la sumele de 1.500-2.000 de euro pe luna, intrucat implica atat costurile de administrare a proprietatilor, cat si paza, plata unor angajati, costul sediului si impozitele aferente. "Externalizarea serviciilor este o solutie viabila, intrucat companiile de asset, property & company management pot reduce cu pana la jumatate costurile de administrare ale proprietatilor", concluzioneaza expertul imobiliar.
Referitor la piata de imobiliare din 2009, Eran Kremer sustine ca dezvoltatorii de proiecte imobiliare si-au planificat, in anul 2006, vanzarile la un anumit pret, iar in 2009, odata cu criza, au aparut doua tendinte pe piata de imobiliare. "Unii dintre cei care au reusit sa termine lucrarile, luand in considerare posibilitatea crizei, au putut acum sa isi micsoreze preturile apartamentelor. Sunt, insa, si dintre cei care se confrunta cu pierderi serioase in aceasta perioada", spune Eran Kremer.
Referitor la sectorul rezidential, acesta mai spune ca exista, in acest moment, blocuri de locuinte care sunt neocupate, iar intretinerea unitatilor este necesara, costurile lunare fiind de minim 1.000 euro.
Anteea Estate este o companie cu capital exclusiv privat fiind fondata in anul 2004. Anteea Estate este o companie specializata in furnizarea serviciilor de consultanta imobilarasi acopera o plaja larga de servicii precum tranzactii imobiliare, incluzand reprezentarea chiriasilor si a proprietarilor in servicii imobiliare pentru spatii rezidentiale, birouri, spatii industriale si comerciale de strada, etc.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online