FMI discuta de miercuri la Bucuresti despre un posibil program pentru Romania

Data publicarii: 10-03-2009 | Economie

O misiune a Fondului Monetar International (FMI) va veni la Bucuresti in perioada 11-25 martie si va discuta despre un posibil program al FMI pentru Romania, "parte a unui pachet multilateral de finantare", la care sa mai ia parte UE si Banca Mondiala, a anuntat luni Fondul.

Delegatia va fi condusa de Jeffrey Franks.

"Misiunea care incepe sa lucreze miercuri, 11 martie, va continua sa evalueze situatia macroeconomica si va avea discutii despre un potential program al Fondului Monetar International pentru Romania", se spune in comunicatul transmis de biroul regional al FMI pentru Romania si Bulgaria, condus de Juan-Jose Fernandez Ansola.

"Programul ar face parte dintr-un pachet de finantare multilateral proactiv si bazat pe asigurari, care sa fie sustinut de Uniunea Europeana si de Banca Mondiala, printre alte institutii financiare internationale", se mai spune in comunicat.

Misiunea a fost anuntata de viceprim-ministrul Dan Nica, care a spus, luni, ca o delegatie a FMI va veni in aceasta saptamana in Romania "in primul rand" pentru a evalua situatia economiei romanesti, aratand ca "nu crede" ca va fi vorba despre o negociere pe tema unui imprumut.

"Posibil sprijin tehnic si financiar"

Saptamana trecuta, o delegatie romana din care faceau parte viceguvernatorul BNR Cristian Popa si un secretar de stat din Ministerul Finantelor, Bogdan Dragoi, s-a aflat la Washington pentru discutii cu FMI.

Fondul spune, in comunicatul de luni, ca "discutiile preliminare de la Washington de saptamana trecuta au fost fructuoase si ramanem intr-un dialog strans cu autoritatile romane si cu Uniunea Europeana pentru a evalua raspunsurile adecvate, inclusiv un posibil sprijin tehnic si financiar".

Intre timp, in Romania s-a starnit o intreaga dezbatere in legatura cu necesitatea unui imprumut de la FMI si cu eventualele conditii pe care Fondul le-ar impune, despre care si-au dat cu parerea cei mai importanti politicieni ai tarii, dar si sindicate sau patronate.

Luni, presedintele Traian Basescu a spus, in Parlament, ca Romania nu are nevoie de un imprumut extern pentru asigurarea platilor de la buget sau ale statului roman, insa deficitul de cont curent si datoria sectorului privat sunt de natura sa creeze preocupare pentru rezolvarea problemei. Seful statului a mai spus ca Romania ar fi mai rezistenta la o deteriorare rapida a economiei daca va contracta un imprumut extern.

Multi experti considera ca un acord cu FMI ar da un semnal bun pietelor si ar reprezenta "o centura de siguranta" intr-o perioada de criza econmica mondiala.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: