UniCredit va da credite imobiliare doar pentru mici plombe

Data publicarii: 10-03-2009 | Finante-Banci

Dan Pascariu, presedintele Consiliului de Supraveghere al UniCredit Tiriac Bank, cu o expunere de 15-20% pe sectorul de real estate, se asteapta ca singurele credite pentru investitii imobiliare ce se vor mai acorda in perioada urmatoare sa fie pentru "mici plombe", si nu pentru proiecte de proportii.

Potrivit acestuia, criza va reduce importanta sectorului imobiliar ca expunere pentru banci. "Intarzieri la plata sunt si ne asteptam sa creasca, insa lumea trebuie sa inteleaga ca situatia de criza nu este o scuza pentru neindeplinirea obligatiilor. Cei care nu si le indeplinesc vor avea de suferit dupa ce va trece criza, deoarece vor fi priviti de banci ca rau-platnici", a declarat Dan Pascariu.

Pe de alta parte, Gerald Schreiner, presedintele Volksbank Romania, institutia bancara cu expunerea cea mai mare pe sectorul imobiliar, respectiv 95%, a estimat ca rata intarzierilor la plata va creste la 6%, de la 4%, cat este in prezent, in timp ce rata de neplata va ramane sub 2%. Pascariu a mai spus ca volumul de credite imobiliare acordate de UniCredit s-a redus in primele luni ale anului cu 50%, fata de perioada similara a anului trecut, pentru persoane juridice si cu 90% pentru persoane fizice, din cauza cererii scazute. Pascariu sustine ca nu exista un plafon maxim pana la care se pot acorda credite, insa in aceasta perioada nu se mai incep investitii care sa necesite volume mari. "Investitorii imobiliari si-au oprit activitatea, iar singurele credite care se vor mai acorda vor fi pentru mici plombe. Nimeni nu incepe in timp de criza mall-uri sau proiecte rezidentiale majore, ele sunt puse «on hold»", a mentionat presedintele UniCredit.

Astfel, dezvoltatorii care aveau planificata inceperea unor proiecte de la zero, cum este cazul mall-urilor care absorb volume mari de bani, trebuie sa-si restructureze schemele. "Creditele de peste 50 mil. euro sunt nefinantabile, pentru ca bancile nu se pot sindicaliza", a anuntat Perry Zizzi, partener al casei de avocatura Badea Clifford Chance. Directorul ING Real Estate Investment Management, Gijs Klomp, a declarat recent ca bancile nu pot asigura singure finantari peste un anumit nivel si este nevoie sa se sindicalizeze, iar cum proprietatile comerciale sunt foarte scumpe, dezvoltatorii vor trebui sa regandeasca proiectele.

Pe fondul crizei financiare, investitorii straini prezenti in Romania, care nu au avut activitati intense pe piata imobiliara in ultimii doi ani, sunt cu ochii pe proprietatile ce urmeaza a fi executate silit de banci, din cauza ca proprietarii nu mai pot rambursa creditele. Acestia asteapta discounturi substantiale de la bancile care vor vinde astfel de proprietati.

Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: