Lazea: Banii pe care i-am putea lua de la FMI nu se vor duce in finantarea deficitului bugetar
Data publicarii: Astazi, 11-03-2009 | EconomieEventualul imprumut de la FMI va avea ca unica destinatie rezerva internationala a Romaniei, fiind folositi pentru scopuri de balanta externa, in niciun caz pentru finantarea deficitului bugetar, a declarat economistul-sef al BNR, Valentin Lazea.
"Persista necunoscuta legata de banii de la Comisia Europeana, daca vor fi utilizati si pentru proiecte, deci pentru acoperirea deficitului bugetar sau se vor duce tot in balanta externa, la fel ca banii de la FMI", a mai explicat Lazea, in cadrul unui seminar bancar.
El a completat ca un eventual acord cu FMI ar prezenta trei avantaje, respectiv cresterea rezervelor internationale, sporirea credibilitatii pe plan extern, in fata investitorilor straini si "intarirea vointei politice pentru reformele interne".
Economistul-sef al BNR a mai precizat ca decizia de incheiere a unui acord cu Fondul este una "politica, nu tehnica".
Imprumutul extern ajuta eventuale scaderi de RMO in valuta, dupa intarirea politicii fiscale
Imprumutul extern negociat de Romania, care va fi esalonat probabil pe 2 ani, este luat pentru protejarea rezervelor valutare, indicator de incredere in economia romaneasca si pentru a permite "potentiale viiitoare scaderi ale rezervelor minime in valuta, a spus economistul-sef al BNR.
"In privinta discutiilor cu Comisia Europeana si cu FMI trebuie spus ca reprezinta o abordare proactiva a autoritatilor romanesti. Nu intram in discutii pentru ca am avea deja o problema, ci pentru a preveni aparitia acesteia", a explicat Valentin Lazea.
El a explicat ca finantarea externa este necesara pentru acoperirea datoriei pe termen scurt si a serviciului datoriei pe termen mediu si lung scadente, majoritar apartinand sectorului privat.
"Apelam la aceste imprumuturi din doua motive: protejarea rezervelor valutare, pentru a trimite un semnal clar de incredere in economia romaneasca si pentru potentiale viitoare reduceri de rezerve minime obligatorii in valuta, daca si cand aceasta masura va fi posibila, eventual ulterior intaririi politicii fiscale si salariale", a mentionat Lazea.
Economistul-sef al BNR a adaugat ca datele despre investitiile straine directe in ianuarie 2009 au fost pozitive. "Investitorii trebuie sa continue sa vina cu bani, iar 420 milioane euro in ianuarie reprezinta o cifra buna", a mai afirmat Lazea.
Exista posibilitatea ca masurile impuse pentru imprumutul extern sa fie de neacceptat
Exista si posibilitatea ca masurile impuse pentru pachetul de finantare externa sa fie de neacceptat pentru Romania, a declarat economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, care a apreciat ca "fie vom lua bani si de la Comisia Europeana si de la FMI, fie de la niciuna" dintre cele doua institutii.
"Exista si posibilitatea ca masurile impuse sa fie de neacceptat. Dupa cum stiti deja, Comisia Europeana conditioneaza partea sa de imprumut de un acord cu FMI al statului respectiv. Fie vom lua bani de la ambele institutii, fie de la niciuna", a mai spus Lazea, in cadrul unui seminar bancar.
Intrebat care ar fi structura ideala a pachetului de imprumuturi negociat de Romania, economistul-sef al BNR a spus ca nu exista o impartire optima, exemplificand in acest sens prin acordurile deja incheiate de Ungaria si Letonia.
"Nu exista o structura ideala, daca ne luam dupa exemplele Ungariei si Letoniei, pentru care proportiile au fost diferite", a afirmat Lazea, care nu a precizat suma la care s-ar putea ridica imprumutul total.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie