IFC considera ca Romania isi poate reveni cu costuri mai mici din actuala criza

Data publicarii: 11-03-2009 | Economie

IFC a identificat Romania printre statele din regiune care se pot recupera cu costuri mai reduse din actuala criza, iar Romania ar putea avea acces la fondurile puse la dispozitie in comun de BEI, BERD si Banca Mondiala pentru statele est-europene, a spus miercuri seful misiunii IFC la Bucuresti.

Banca Eurpeana de Investitii (BEI), Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Banca Mondiala au anuntat recent ca pun la dispozitia 24,6 miliarde euro pentru tarile din Europa de Est.

"IFC participa in aceasta intelegere cu 2 miliarde euro in fondul de recapitalizare bancara, de care ar putea beneficia institutii de credit din regiune. Astfel, IFC ar putea cumpara participatii minoritatare pentru recapitalizarea unor banci. In Romania, bancile nu au nevoie de recapitalizare, dar daca va fi nevoie de astfel de masuri in viitor, putem interveni", a spus Ana Maria Mihaescu, seful misiunii IFC in Romania.

O facilitate pusa la dispozitie de International Finance Corporation (IFC), divizia financiara a Mancii Mondiale, este cea de trade-finance, care vizeaza finantarea sectorului de import-export, pentru care institutia a marit recent fondurile disponibile, de la 500 milioane euro la 3 miliarde euro.

"In Romania, suntem in discutii pentru accesarea acestei facilitati cu patru banci", a spus reprezentanta IFC, fara a mentiona care sunt institutiile de credit vizate.

"Prin aceasta facilitate, noi preluam functia de emitent de la banca, lasandu-i acesteia la dispozitie lichiditatile necesare pentru activitatea de creditare", a explicat Mihaescu.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: