Estonia vrea sa adopte euro in 2010, cu un mai devreme decat isi planificase

Data publicarii: 13-03-2009 | International

Estonia, stat baltic puternic afectat de recesiune, a anuntat joi ca ar putea adopta euro in 2010, cu un an mai devreme decat data programata anterior, relateaza Reuters.

Desi a inregistrat o scadere cu aproape 10% a productiei in ultimul trimestru din 2008, iar somajul a crescut semnificativ, inflatia s-a temperat. Guvernul a luat masuri, de asemenea, pentru a limita incetinirea economica, ce reduce incasarile statului, desi banca centrala a anuntat ca ar putea fi nevoie de noi reduceri de cheltuieli.

Rigoarea bugetara si temperarea inflatiei l-au determinat pe premierul Andrus Ansip sa anunte neasteptat ca Estonia, tara cu 1,3 milioane de locuitori, ar putea tinti o data mai ambitioasa pentru adoptarea euro.

"Este posibil ca Estonia sa ceara o evaluare extraordinara a Comisiei Europene si Bancii Centrale Europene (BCE) anul acesta", a declarat Ansip, la o conferinta de presa.

"Iar scopul unei astfel de cereri de evaluare este aderarea la zona euro din 1 iulie 2010", a precizat premierul eston.

Anterior, banca centrala sustinea ca 2011 reprezinta tinta realista pentru adoptarea euro.

"Este posibil sa indeplinim in octombrie criteriile de la Maastricht, cu conditia ca preturile sa nu urce", a spus Ansip, care a adaugat ca "respectarea conditiei de deficit (bugetar) este in mainile guvernului si ale parlamentului si trebuie sa incepem sa o indeplinim".

Ministerul de finante a sustinut declaratiile premierului, aratand intr-un document ca "se pare ca vom indeplini anul acesta criteriile de la Maastricht. Avem dreptul sa cerem Comisiei Europene si BCE sa ne evalueze in afara perioadei obisnuite de doi ani".

NewsIn