Basescu spune ca Guvernul face ce trebuie si va lua decizia corecta legata de FMI

Data publicarii: 13-03-2009 | Politica

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, dupa sedinta CSAT, ca Guvernul gestioneaza corect perioada de criza economica si va lua cea mai corecta decizie in ceea ce priveste valoarea imprumutului de la FMI si modul de utilizare a acestor bani.

"Vreau sa stiti ca dincolo de ceea ce am spus in zilele acestea, ca avem nevoie de solidaritate, austeritate, curajul de a ne face reformele structurale, eu am un sentiment de optimism si romanii trebuie sa stie ca, pe aceasta situatie de criza, Guvernul face ce trebuie si va lua cea mai corecta decizie in ceea ce priveste volumul imprumutului si modul cum sa utilizeze aceasta perioada de criza", a declarat presedintele Traian Basescu.

Seful statului a tinut sa demonteze si scenariile potrivit carora un imprumut de la FMI ar genera un dezastru social, spunand ca, in cadrul negocierilor cu reprezentantii Fondului, autoritatile vor avea grija sa nu puna populatia intr-o situatie dificila. "Am vazut ca se propaga ideea dezastrului social, va asigur ca in negocieri vom avea grija, si Guvernul, si Banca Nationala, si eu-pentru ca se va discuta si  cu mine, nu am vazut misiune care sa-si incheie concluziile inainte de a avea o discutie cu seful statului. Tocmai de aceea recurgem la imprumut, pe de o parte pentru modernizarea tarii in aceasta perioada, iar pe de alta parte pentru a nu pune populatia intre-o situatie dificila", a spus seful statului, aratand ca in negocieri se va incerca mentinerea unor parametri acceptabili in care criza afecteaza viata romanilor.

Presedintele a spus ca, daca nu ar fi existat tocmai obiectivul evitarii unui dezastru social in contextul agravarii crizei si al valorificarii acestei perioade pentru continuarea reformelor structurale, Romania nu ar fi avut nevoie de un imprumut de la FMI. "Daca nu exista acest obiectiv, nu am fi avut nevoie de un imprumut de la Fond, am fi tratat altfel lucrurile", a aratat Basescu, reiterand faptul ca este un sustinator al valorificarii perioadei de criza pentru realizarea reformelor structurale.

Tariceanu sustine ca Romania nu are nevoie de ajutorul FMI
 
Presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, a declarat joi, la Baia Mare, ca Romania nu are nevoie de un acord cu Fondul Monetar International, insa guvernantii vor sa gaseasca un scut care sa ii ,,fereasca politic" de scaderea credibilitatii in fata electoratului.

Fostul premier al Romaniei a mai spus ca primul-ministru Emil Boc are nevoie de acest scut, pentru ca nu are curaj de a explica populatiei ca nu se pot pune in aplicare promisiunile electorale si ca e nevoie de luarea unor masuri nepopulare. ,,Din punct de vedere al bugetului trebuie sa recunoastem ca nu este nevoie de un imprumut de la FMI. Sunt depasiti de situatie, sunt fricosi, li se pare pare ca actuala criza nu are solutii si atunci vor sa gaseasca un scut, care sa ii fereasca si politic, in cazul in care va fi necesara abordarea unor masuri nepopulare. Noi am avut curajul sa spunem ca nu putem majora salariile profesorilor, nu pentru ca nu vrem, ci pentru ca economia nu suporta. Domnul Boc nu are curajul sa spuna aceste lucruri, el vrea sa gaseasca un tap ispasitor, sa spuna facem aceste lucrrui pentru ca ne-a cerut FMI-ul. Eu creda ca ar fi o chestie de barbatie", a afirmat Calin Popescu Tariceanu.

El a mai declarat ca, in cazul in care ar fi fost premier, ar fi apelat la institutiile europene, pentru ca Romania este membra a Uniunii Europene. "Si eu as fi spus foarte clar ca nu are ce sa caute aici FMI, pentru ca suntem membri ai Uniunii Europene. Daca avem nevoie de ajutor, am fi putut discuta aceste lucruri cu institutiile europene. FMI este recunoscut pentru asistenta acordata tarilor din lumea a treia", a mai declarat Tariceanu.

NewsIn