Ministrii de finante G20 au convenit pentru dublarea sau triplarea resurselor FMI
Data publicarii: 16-03-2009 | InternationalMinistrii de finante si sefii bancilor centrale ai tarilor membre G20 s-au pus de acord sambata pentru dublarea sau chiar triplarea resurselor Fondului Monetar International (FMI), in fata unei crize economice care se extinde la toata planeta, obligand institutia sa ajute tot mai multe tari.
"Am convenit asupra nevoii urgente de a mari in mod foarte semnificativ resursele FMI", arata comunicatul final citat de AFP, publicat de ministrii de finante si sefii bancilor centrale ai celor mai bogate tari din lume si ai celor emegente, reuniti la Horsham, la sud de Londra.
Acest angajament, care trebuie validat la summitul din 2 aprilie de la Londra de sefii de stat si de guvern ai G20, a facut obiectul unei unanimitati rar intalnita in cadrul acestui forum.
Pentru moment, resursele FMI sunt de ordinul a 200-250 de miliarde de dolari. Europenii ar vrea dublarea sumei, la 500 de miliarde, asa cum a cerut si FMI. Americanii ar dori insa triplarea sumei, pentru a o aduce in jurul a 750 de miliarde de dolari.
Dublarea resurselor pare in prezent sigura, ramane de vazut daca G20 va fi dispus sa mearga si mai departe. Ministrii si guvernatorii bancilor centrale au lasat pe seama liderilor transarea acestei chestiuni, la summitul din 2 aprilie.
"Previziunea mea a fost ca trebuie sa ne dublam resursele. Este obiectivul care a fost acceptat astazi (sambata - n.red.) de toata lumea. Este posibil insa sa se mearga mai departe de atat", a declarat la finalul reuniunii dorectorul general al FMI, francezul Dominique Strauss-Kahn, care participase la reuniune, destinata sa pregateasca summitul G20.
Desi nu este clar pentru moment cu cat anume vor fi suplimentate resursele FMI, un lucru este unanim acceptat: institutia are nevoie sa fie consolidata pentru a face fata recesiunii feroce care afecteaza planeta. Criza, pornita de la sectorul financiar in tarile bogate, s-a propagat cu viteza in tarile emergente. Contractarea economiei nu iarta nicio regiune.
"FMI seamana putin cu un medic. In perioada de liniste, este acolo pentru a asigura mentenanta, in caz de epidemie, este pe front", a rezumat Strauss-Kahn. Acesta se asteapta la o agravare a situatiei, adica la o contractare a economiei mondiale anul acesta.
Presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, prezent si el la reuniunea G20, declarase saptamana aceasta ca se teme de o scadere cu 1-2% a Produsului Intern Brut mondial anul acesta, ceea ce nu s-a mai intamplat in ultimii 60 de ani.
Unele regiuni ale lumii par deosebit de vulnerabile, precum Europa de Est. FMI, care a ajutat deja tari ca Ungaria si Ucraina, pe langa Islanda, negociaza in prezent cu Romania.
FMI se teme insa ca Africa sa nu plateasca oalele sparte pentru aceasta criza. In conditiile in care tarile sarace sunt foarte dependente de comertul international, cererea din tarile dezvoltate este in scadere, penalizandu-le indirect pe primele. Mai mult, bancile occidentale au devenit foarte reticente cand este vorba despre imprumuturi de capital, iar fluxul finantelor spre tarile in curs de dezvoltare s-a redus dramatic.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI