Dupa cel mai profitabil an pentru bancile din Romania, urmeaza bugete de austeritate si exituri

Data publicarii: 16-03-2009 | Finante-Banci

Recordurile marcate de bancheri in 2008, cel mai bun an al sectorului bancar romanesc de dupa Revolutie, in ciuda crizei internationale care a adus pierderi de mii de miliarde colosilor financiari internationali, marcheaza trecerea la o era a reticentei sporite, in care sefii institutiilor de credit merg, mai degraba, pe conservare decat pe crestere agresiva si in cateva cazuri pe restrangerea activitatii. 2009 ar putea aduce primul exit din sistemul bancar romanesc, cel al RBS, grupul-mama anuntand recent intentia de a se retrage si din Romania.

Sunt insa si bancheri care iau criza ca pe o oportunitate de crestere a cotei de piata, de vreme ce unele banci, destul de agresive pana mai ieri, prefera acum, cand perceptia de risc este crescuta si in lipsa unor lichiditati confortabile, sa franeze creditarea. Dominic Bruynseels, britanicul care a lucrat timp de 27 de ani pentru Barclays si conduce acum BCR, cel mai mare jucator din piata bancara romaneasca, vrea sa castige cota de piata pe creditarea corporate si este interesat si de segmentul Realestate, expunerea bancii pe acest sector fiind de circa un miliard de euro. "Daca vom atinge un ritm de crestere pe creditarea retail de 10-15% pana la sfarsitul anului, va fi o performanta buna. Din punct de vedere corporatist, vedem deja o crestere si ma astept la o extindere pe masura ce autoritatile locale vor decide noi proiecte de infrastructura", explica seful BCR, care estimeaza o crestere pe segmentul corporate de 20% in cazul bancii pe care o conduce.

De altfel, teama bancherilor de a se expune a injumatatit, in doar o jumatate de an, avansul creditarii la aproape 30%, piata fiind aprope blocata in ultima parte a anului trecut. Daca 2008 a fost anul in care bancherii au marcat profitul-record al industriei bancare romanesti, de 1,27 mld. euro, desi o influenta majora asupra rezultatului vine din vanzarea participatiilor la companiile de asigurari, pentru acest an, sefii bancilor se feresc de previziuni. BCR a castigat 244 mil. euro din vanzarea BCR Asigurari si a pachetului majoritar de la BCR Asigurari de Viata si inca 62 mil. euro din tranzactia Asiban. Banca Transilvania a obtinut 90 mil. euro din tranzactia de vanzare a BT Asigurari si inca 62 mil. euro din cea cu Asiban, in timp ce BRD si CEC Bank au castigat cate 62 mil. euro tot din vanzarea Asiban.
 
Bancherii care controleaza marii jucatori se multumesc sa spuna ca vor ramane pe profit, lucru care nu pare palpabil pentru majoritatea bancilor din sistem, chiar daca au ca obiectiv controlul costurilor. Jumatate dintre cele 43 de banci care activeaza in Romania ar putea incheia anul acesta pe pierdere, din cauza dublarii provizioanelor, a costurilor ridicate pe care le platesc pentru depozitele atrase si pe piata interbancara, cred expertii din piata financiara.
 
Mai toate bancile au pus deoparte bani pentru neperformantele creditelor anul trecut, in ritm dublu fata de 2007, profitul unora fiind inghitit in special in ultimul trimestru, cand criza si-a amplificat efectele. Valorea provizioanelor constituite de bancheri se cifreaza la 1,9 mld euro, din care numai in 2008 au pus deoparte un miliard de euro. Situatia s-ar corela, la scara destul de redusa, cu cea a bancilor internationale, care au inregistrat inca de anul trecut reduceri considerabile de profit sau chiar pierderi de mii de mld. euro, desi nicio banca din Romania nu are in portofoliu active toxice.
 
Evolutia businessurilor bancare, ca de altfel a tuturor companiilor care au expunere pe valuta, are o mare necunoscuta, cea a evolutiei monedei nationale. Bancherii vad afacerile pe care le conduc profitabile si la un curs de 4,5 lei/euro si chiar la 5 lei/euro, dar spera cel putin intr-o stabilizare a monedei nationale. Criza de lichiditate si de incredere la nivel international si scoaterea Romaniei din categoria investment grade au fortat bancherii sa apese tare pe pedala creditarii.

Nici clientii nu mai sunt dispusi sa plateasca un cost atat de ridicat pentru un credit, de vreme ce bancile din Romania se imprumuta la un cost cu sapte puncte procentuale peste Euribor. La lei, costurile unui imprumut sunt destul de ridicate, iar atacul esuat asupra leului din octombrie 2008 a trecut Banca Nationala in pozitia de creditor al sistemului. BNR a lasat sa se inteleaga ca a recurs la o masura de compromis anul trecut cand a redus nivelul rezervelor minime la lei de la 20% la 18%, pentru a elibera lichiditate in sistem. Masura ceruta insistent de bancheri, reducerea rezervelor minime obligatorii, pare, cel putin pe termen scurt,  sa nu intre in obiectivele BNR, principala teama a oficialilor bancii centrale fiind aceea ca banii ies din tara.

Integral in Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: