Ministerul Muncii vrea sa taie premiile si salariul de merit ca sa faca economii de 1,1 miliarde lei
Data publicarii: 17-03-2009 | EconomieMinistrul Muncii a anuntat ca ordonanta privind sporurile bugetarilor nu va fi trimisa miercuri in guvern si ca vor avea loc noi negocieri cu sindicatele in 23 martie, dupa ce nici luni s-au ajuns la un acord asupra platii premiilor si a salariilor de merit, ce costa bugetul 1,1 miliarde lei.
"Nu ne-am inteles pe salariul de merit, pe fondul de premiere, indemnizatiile de conducere si articolul 20 (din proiectul de Ordonanta de Urgenta n.r.), care da posibilitatea ordonatorilor de credite sa poata lua masuri pentru a se incadra in limitele bugetare. Forma finala a ordonantei va fi finalizata pana martea viitoare. Proiectam un text care sa reprezinte o baza pentru un sistem de salarizare unic in Romania pentru aparatul bugetar", a declarat Marian Sarbu.
O solutie pentru iesirea din acest impas ar fi ca "sindicatele sa accepte stabilirea unor plafoane maxime pentru acordarea indemnizatiilor de merit, astfel incat ordonatorii principali de credite sa poata sa se incadreze in limitele de cheltuieli cu personalul, asa cum sunt acestea prevazute in legea bugetara anuala", a precizat ministrul.
In cadrul discutiilor de luni cu sindicatele, ministrul muncii le-a spus participantilor la negocieri ca acordarea de premii in acest an necesita un efort bugetar de 583 milioane lei, iar impactul financiar cauzat de plata salariilor de merit din sistemul bugetar este de 502 milioane lei.
Ministerul Muncii doreste in continuare mentinerea celor doua articole in ordonanta de urgenta ce reglementeaza cheltuielile cu personalul din sectorul bugetar pentru a economisi 1,1 miliarde lei, dupa ce in textul initial se propunea reducerea cheltuielilor bugetare cu 1,62 miliarde lei in acest an.
Sindicatele au semnat luni un document anexa la Ordonanta de Urgenta ce reglementeaza cheltuielile de personal, in sectorul bugetar prin care sustin ca nu sunt de acord cu taierea primelor, a salariului de merit, a indemnizatiilor de conducere si cu dreptul ordonatorilor de credite de a reduce din cheltuielile salariale.
In schimb, reprezentantii sindicatelor au cazut de acord cu Ministerul Muncii pentru mentinerea a 16 articole din vechea ordonanta, urmand ca personalul care gestioneaza fonduri comunitare sa primeasca pana la 75% din salariu.
Totodata, in forma finala a ordonantei nu se vor regasi cele trei articole ce priveau plata navetei pentru elevi si profesori, banii acordati profesorilor pentru procurarea cartilor de specialitate si practica orelor de educatie fizica din invatamantul primar.
Dupa negocierile purtate la Ministerul Muncii, reprezentantii Cartel Alfa se intalnesc marti pentru a hotari daca vor accepta actualele prevederi ale Ordonantei de Urgenta, iar liderii Federatiei Spriru Haret se vor intalni in Consiliu National pentru a decide daca declanseaza sau nu protestele de munca.
Presedintele executiv al Federatiei Spiru Haret, Marius Nistor, a declarat ca sindicalistii nu sunt de acord cu eliminarea salariului de merit, a primelor si a sporului de antena.
Pe de alta parte, presedintele CNSLR-Fratia, Marius Petcu, a avertizat ca daca Ordonanta va ajunge in varianta actuala in Guvern, executivul va avea parte de o reactie dura a sindicatelor.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial