Merrill Lynch: leul va continua sa se deprecieze dupa ce Romania va primi sprijin de la FMI

Data publicarii: 17-03-2009 | Economie

Leul se va deprecia, probabil, fata de euro dupa ce Romania isi va asigura un pachet de sprijin de la Fondul Monetar International (FMI), pentru a-si sustine economia, potrivit analistilor de la Bank of America Securities-Merrill Lynch & Co, scrie Bloomberg.

"Este improbabil ca un program de la FMI sa opreasca deprecierea leului", potrivit unui studiu de cercetare al analistilor Radoslaw Bodys si Turker Hamzaoglu.

"Deprecierea tinde sa fie parte din ajustarea determinata de programele FMI, pentru diminuarea dezechilibrelor care apar adesea din cauza unui curs de schimb supraevaluat", au adaugat analistii citati.

Dobanda cheie a bancii centrale a Romaniei este de 10%, cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeana (UE), ceea ce contribuie la atragerea investitiilor internationale si protejeaza leul de efectele crizei financiare mondiale.

Romania a devenit saptamana trecuta a treia tara membra a Uniunii Europene care a cerut un pachet de sprijin de la FMI, de la Uniunea Europeana (UE) si de la alte grupuri internationale, pentru a impiedica o intrare in incapacitate de plata, in contextul problemelor economice. Ungaria, Ucraina, Belarus, Letonia si Serbia au primit deja credite de urgenta de 35 miliarde dolari.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: