GEA crede ca vom avea o rectificare bugetara dupa acordul de imprumut cu FMI

Data publicarii: Astazi, 18-03-2009 | Economie

Dupa acordul de imprumut cu Fondul Monetar International (FMI) trebuie sa avem o rectificare bugetara, mai ales ca veniturile estimate pentru acest an in proiectul de buget nu sunt realiste, a spus, miercuri, directorul general al Grupului de Economie Aplicata (GEA), Liviu Voinea.

"Cred ca vom avea o rectificare bugetara dupa acordul de imprumut cu FMI, mai ales ca proiectia privind veniturile bugetare nu se va realiza, nu se va face nici 33%, nici 29% (din produsul intern brut n.r.), ci mult sub aceste estimari", a spus Voinea.

La inceputul acestei luni, ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, spunea ca, in cazul in care veniturile la buget vor scadea in acest an, Guvernul va face rectificari bugetare pentru recalibrarea cheltuielilor, iar reducerea acestora ar putea fi facuta prin diminuarea cheltuielilor cu bunurile si serviciile.

"Daca veniturile scad, vom calibra cheltuielile si vom reduce din acele zone care nu au efect multiplicator in economie si care au luat-o razna in ultimul timp. Cred ca ar trebui crescuta ponderea cheltuielilor cu investitiile si nu a acelor cheltuieli care ar avea ca efect cresterea veniturilor altor tari si care ar avea ca efect cresterea deficitului comercial", preciza ministrul Finantelor.

Veniturile colectate la bugetul general consolidat au scazut in februarie cu 5% fata de luna similara din 2008, la 9,9 miliarde lei, in timp ce, in ianuarie, nivelul incasarilor bugetare a fost de 13,8 miliarde lei, cu 8,67% mai mic decat in prima luna din 2008.

Finantele iau in calcul pentru acest an un nivel al veniturilor bugetare din resurse interne de 31,7% din PIB, fata de 32% din PIB anul trecut.

Autoritatile din Romania negociaza in prezent un acord pe 2 ani cu Fondul Monetar International (FMI), iar suma totala imprumutului, atat de la FMI, cat si de la Comisia Europeana, se va situa in intervalul 18-20 miliarde euro, conform declaratiilor de miercuri ale reprezentantului Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu.

NewsIn