BERD ar putea oferi asistenta pentru IMM-uri, eficienta energetica si dezvoltare rurala
Data publicarii: 19-03-2009 | EconomiePresedintele Traian Basescu a discutat, miercuri, la Palatul Cotroceni cu delegatia Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare, despre modalitatea in care BERD poate sprijini Romania in contextul actualei crize economice si financiare.
Seful statului a primit, miercuri, la palatul Cotroceni, delegatia Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) condusa de domnul Thomas Mirow, presedintele BERD. Cu prilejul intalnirii, au fost discutate modalitatile in care Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare poate sprijini Romania in contextul actualei crize economice si financiare.
"In cadrul discutiilor au fost mentionate principalele domenii in care banca poate oferi asistenta Romaniei: IMM-uri, eficienta energetica, dezvoltare rurala", se precizeaza in comunicatul de presa al Administratiei Prezidentiale, remis Agentiei NewsIn.
Potrivit comunicatului, presedintele Traian Basescu a evidentiat importanta rolului pe care Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, alaturi de Uniunea Europeana, Banca Europeana de Investitii, Banca Mondiala, precum si Fondul Monetar International il pot avea in depasirea dificultatilor generate de criza si "reluarea cresterii economice sustenabile".
Presedintele a tinut sa ii multumeasca presedintelui Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Thomas Mirow, la inceputul intalnirii, pentru pozitia sa oficiala vizavi de diferentele tarilor din regiune.
"Va multumesc pentru pozitia oficiala pe care ati avut-o despre diferentele tarilor din regiune. Este foarte imporatant pentru noi si am insistat asupra acestor diferente. Preocuparea noastra principala este sa ne asiguram in perioada urmatoare in fata unor evolutii imprevizibile", a spus Basescu.
Presedintele Traian Basescu facea referire, in declaratia sa, la diferentele dintre Romania si statele din regiune, precum Ungaria, care incearca sa obtina imprumuturi de la institutiile Uniunii Europene si de la Fondul Monetar International (FMI), dar care anticipeaza conditii diferite de creditare, in functie de situatia economica a fiecarui stat.
delegatia BERD este prezenta la Bucuresti miercuri si joi ca sa reconfirme angajamentul pe termen lung al bancii pentru Romania, in perioada de instabilitate actuala.
In timpul vizitei sale la Bucuresti, seful BERD se intalneste cu reprezentanti ai Guvernului si cu lideri ai mediului de afaceri. BERD are in vedere in acest an o crestere semnificativa a volumului de investitii in Romania, dupa ce anul trecut acestea au depasit 300 milioane euro.
"Prioritatile pentru acest an sunt sprijinirea economiei reale prin finantarea bancilor - pentru ca acestea sa continue sa acorde imprumuturi intreprinderilor mici si mijlocii - si asigurarea de fonduri pentru investitii in sectorul energetic si in eficienta energetica", declarau reprezentantii BERD saptamana trecuta.
BERD a investit in Romania aproape 3,8 miliarde euro in 249 de proiecte si a atras alte 7,2 miliarde euro din surse externe, astfel ca valoarea totala a investitiilor depaseste 11 miliarde euro.
Presedintele BERD declara recent ca Europa de Est se confrunta cu o recesiune accentuata, dar nici macar economiile cele mai afectate de criza financiara mondiala nu sunt amenintate de pericolul unui colaps.
"Comisia Europeana ar trebui sa transmita un mesaj clar de solidaritate cu statele din Europa de Est. Este de preferat, de exemplu, ca durata intrarii in zona euro, care ar trebui sa intruneasca criteriile pentru datorii conform Pactului de stabilitate, sa fie redusa de la doi ani la unul", a spus recent presedintele BERD, Thomas Mirow.
BERD, Banca Europeana pentru Investitii (BEI) si Banca Mondiala (BM) vor acorda pana la 24,5 miliarde euro in urmatorii doi ani bancilor si companiilor din Europa de Est.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial