ING: FMI va accepta Romaniei un deficit bugetar de aproximativ 4% din PIB pentru 2009
Data publicarii: 19-03-2009 | Finante-BanciFMI ar putea accepta Romaniei, in cadrul negocierilor pentru un imprumut, un deficit bugetar de aproximativ 4% din PIB in 2009, considera analistii de la ING, care spun ca isi vor revizui in scadere prognoza de 7,3% din PIB pentru deficitul bugetar, in cazul unui acord.
"Credem ca FMI constientizeaza nevoia unei reduceri graduale a deficitului bugetar sub 3% din PIB. Prin urmare, este posibil sa accepte un deficit mai mare decat cel impus prin tratatul de la Maastricht pentru anul acesta (Ungariei i-a acceptat un nivel de 3,4% din PIB in 2008 si de 2,6% din PIB in 2009). O valoare posibila pentru Romania este de 4% din PIB", se arata in raportul ING Bank.
Analistii sustin insa ca Fondul Monetar International (FMI) nu va putea sa aprobe un deficit public mai mare de 5% din PIB, pentru ca ar fi foarte greu de finantat si nu ar insemna niciun fel de ajustare fata de anul precedent.
"Ne vom revizui si noi in jos estimarea privind deficitul bugetar dupa ce va fi aprobat acordul, cand vom avea date mai exacte si vom vedea ce masuri se vor lua. Probabil ca va fi un nivel similar celui impus de FMI, de 4% din PIB", a spus Nicolae Alexandru Chidesciuc, senior economist al ING Bank Romania.
In prezent, ING estimeaza un deficit bugetar de 7,3% din PIB in 2009, ce urmeaza sa fie ajustat la 3,8% din PIB in 2010, conform raportului.
De altfel, analistii ING sustin ca prevederile unui acord cu FMI nu pot fi daunatoare economiei romanesti, atat timp cat deficitul bugetar ajunsese oricum la un nivel greu de finantat.
Leul nu se va aprecia dupa acordul cu FMI
Pe de alta parte, un imprumut cu FMI nu va duce la o apreciere a monedei nationale in fata euro, mai spun analistii ING, pentru ca "nu s-a depreciat foarte mult pana acum, ca in cazul altor monede din regiune".
"Un imprumut cu FMI nu este de ajuns. In opinia noastra, cei care vor sa vanda euro sunt reticenti, iar celor care ar vrea sa cumpere euro le este teama de o interventie a bancii centrale", se mai arata in raport.
Astfel, ING se asteapta la un curs de schimb de 4,35 lei/euro intr-un interval de o luna, estimare revizuita in sus de la ultimul raport al bancii. In continuare, leul se va deprecia pana la 4,7 lei/euro la finalul lui septembrie, pentru ca la sfarsitul acestui an cursul sa ajunga la 4,4 lei/euro, se mai arata in raport.
Totodata, acordul cu FMI nu va impune bancii centrale o reducere a rezervelor minime obligatorii, mai spun analistii ING, insa BNR le va reduce la urmatoarea sedinta de politica monetara, de la finalul acestei luni, pentru a incuraja tranzactiile bancare si ca sa introduca lichiditate in piata.
Deficitul de cont curent se va ajusta la 5,9% din PIB in 2009
Pe de alta parte, ING estimeaza un deficit de cont curent ajustat la 5,9% din PIB in 2009.
"In prezent, estimam ca importurile se vor reduce cu putin peste 50%, iar exporturile vor cadea cu "doar" 40%, ceea ce va permite reducerea deficitului comercial pe parcursul lui 2009", mai spun analistii ING.
In 2010, deficitul extern urmeaza sa ajunga la 2,8% din PIB, conform aceluiasi raport.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online