Anul 2009 va fi mai nefast pentru banci decat 2008

Data publicarii: Astazi, 19-03-2009 | Finante-Banci

Cresterea volumului creditelor neperformante si presiunea economica generata de marirea ratei somajului vor face 2009 un an inca si mai dificil pentru banci decat 2008, este de parere Meredith Whitney, analist la firma de consultanta Oppenheimer.

"Nu cred ca in acest an piata va arata mai bine, ci din contra, cauza principala fiind aparitia a tot mai multe persoane aflate in imposibilitatea de a-si plati creditele", a spus Whitney intr-un interviu acordat postului american de televiziune CNBC.

Aceasta crede, de asemenea, ca aerul de optimism venit dinspre cateva banci americane care au raportat profit pe primele doua luni ale anului, s-ar putea dovedi artificial atunci cand va fi prezentata imaginea de ansamblu. Whitney argumenteaza ca raportul pozitiv prezentat de Citigroup nu ia in considerare creditele toxice, fapt ce nu va mai putea fi evitat in raportul de sfarsit de an.

Cunsumatorii se vor afla, la randul lor, sub presiunea somajului, a greutatii obinerii creditelor si a regulilor stricte impuse emitentilor de carduri. Whitney sustine ca solutia trebuie cautata nu in ajutarea marilor banci si mai degraba a celor mici, care sustin comunitatile locale.

Redactia BankNews.ro