Aproape 1.000 de bugetari incaseaza lunar in medie 14.000 lei, din pensie si salariu
Data publicarii: 19-03-2009 | EconomieAngajatii care primesc pensie speciala de la stat si salariu incaseaza in medie lunar aproape 14.000 lei (3.300 euro), iar statul cheltuie anual circa 20 milioane euro cu plata pensiilor speciale, a declarat consilierul premierului Emil Boc pe probleme de munca si protectie sociala.
"Proiectul de lege privind cumulul pensie-salariu va intra in dezbatere publica la sfarsitul lunii martie, urmand sa intre in Parlament in luna aprilie pentru dezbatere in regim de urgenta, iar legea se va aplica cel mai probabil de la data de 1 iulie", a precizat consilierul de stat Mihai Seitan.
Guvernul intentioneaza sa interzica cumulul pensiei cu salariul pentru angajatii ce incaseaza la stat mai mult decat salariul mediu pe economie.
"Principiul este simplu. Toti cei care castiga in acest an mai mult decat 1.693 lei lei vor trebui sa aleaga intre a ramane angajati la stat sau a iesi la pensie. Acelasi pricipiu (n.r. raportarea la salariul mediu pe economie) va functiona si in anii care urmeaza. Indiferent de solutia pe care o vor alege angajatii, statul va economisi aproape 20 de milioane de euro in fiecare an", a spus Seitan.
El sustine ca introducerea acestei legi nu-i va afecta pe profesori, doctori, actori si asistenti maternali, ci doar pe cei cu pensii speciale care lucreaza in administratia centrala si locala.
"In acest moment au pensii de peste 5.000 de lei aproape o mie de angajati din administratia centrala. Sigur, exista si angajati in administratia locala care cumuleaza salarii cu pensii foarte mari, insa numarul acestora este mult mai mic", a explicat consilierul premierului Emil Boc pe probleme de munca si protectie sociala.
Oficialul mai spune ca, prin introducerea acestei legi, "executivul urmareste deblocarea unor posturi din aparatul central ce ar putea fi ocupate de oameni mai tineri, bine calificati".
Pensiile speciale, discutate cu FMI
Ministrul Muncii Marian Sarbu a declarat joi, pentru NewsIn, ca angajatii de la stat care beneficiaza de pensii de serviciu, in baza unor legi speciale, sunt magistratii, parlamentarii, functionarii publici, diplomatii, aviatorii, militarii si politistii.
"Am avut o discutie si cu reprezentantii FMI in legatura cu pensiile speciale din Romania, insa i-am informat ca aceasta problema nu tine de responsabilitatea Ministerului Muncii, intrucat nu noi am dat acele legi speciale", a spus Sarbu.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online