Dupa plasma si LCD, intra in scena televizoarele cu laser

Data publicarii: 19-03-2009 | IT&C

Intre uriasele televizoare alb-negru de acum 50 de ani, cu zeci de lampi in spatele ecranului si LCD-ul de astazi, pare sa nu mai existe nicio legatura. Indeplinesc aceeasi functie, insa tehnologia folosita este in totalitate diferita.

La fel s-ar putea spune nu peste multi ani, de data aceasta antichitatea fiind modernele LCD-uri vandute in prezent. Si, deocamdata, cea mai mare sansa sa le inlocuiasca o au televizoarele pe baza de laser, aflate deja pe masa de lucru a oamenilor de stiinta.

Marele avantaj al acestora este capacitatea de a reda mult mai fidel culorile. Cele mai performante televizoare aflate pe piata reproduc maxim 60% din culorile pe care ochiul uman le poate percepe. In schimb, un Laser TV reda peste 90%. In plus, cantitatea de energie consumata este redusa cu 50%.

Principiul de baza consta intr-un emitator de raze laser care, la fel ca si o imprimanta, produce trei culori fundamentale: rosu, albastru si verde. Problema principala rezida in potentialul periculos al razelor, tehnicienii straduindu-se acum sa reduca orice risc.

sursa: livescience.com

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: