Uniunea Europeana va contribui la fondurile FMI cu 75 miliarde dolari

Data publicarii: 20-03-2009 | Economie

Uniunea Europeana (UE) a acceptat sa contribuie cu 75 miliarde dolari la majorarea resurselor disponibile pentru Fondul Monetar International (FMI), a anuntat joi ministrul de finante belgian, Minister Didier, citat de Reuters.

"Am decis sa majoram contributia la FMI cu pana la 75 miliarde dolari", a declarat Reynders.

Intrebat daca suma ar putea fi mai mare, de pana la 100 miliarde dolari, acesta a raspuns: "Nu. Cred ca este o suma uimitoare si este suficienta. Am facut o treaba extrem de buna azi".

Suma de 75 de miliarde de dolari este mult mai mica decat cea prevazuta initial, care ajungea si la 100 de miliarde, sub forma liniilor de credit puse la dispozitia FMI.

Aceste fonduri reprezinta contributia europeana la dublarea prevazuta a resurselor FMI de catre statele din institutie, de la 250 la 500 de miliarde de dolari. Aceasta chestiune va fi subiectul principal de discutii la viitorul summit G20, din 2 aprilie, la Londra.

FMI a subliniat in mai multe randuri ca resursele sale si, deci, capacitatea sa de a da imprumuturi tarilor aflate in dificultate, risca sa se epuizeze, in cazul in care criza se va prelungi. Institutia a semnat deja un acord cu Japonia, care a acceptat sa-i ofere un imprumut de pana la 100 de miliarde de dolari.
 
UE vrea sa dubleze pachetul de ajutorare pentru statele afectate de criza

 
Uniunea Europeana (UE) a anuntat vineri ca ar putea dubla la 50 miliarde euro fondul destinat ajutorarii stalelor membre, in cazul in care acestea au nevoie de sprijin bugetar, scrie BBC News.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, este sigur ca oficialii UE vor ajunge la un consens in aceasta privinta, in ultima zi a summitului de doua zile, de la Bruxelles. In acelasi timp, liderii Uniunii au rezistat cererii Statelor Unite de crestere a cheltuielilor bugetare pentru stimularea economiilor afectate de criza financiara.

Atentia UE ar trebui sa fie indreptata catre reformarea sistemului financiar global. De asemenea, reprezentantii Uniunii planuiesc sa sporeasca resursele Fondului Monetar International (FMI) pentru ajutorarea statelor in dificultate.

Summitul de la Bruxelles, care a inceput joi, are loc in timp ce grupul celor 20 cele mai industrializate state din lume, G20, se pregateste de un summit la Londra, care va avea loc luna viitoare.

Barroso a declarat ca dublarea fondului de urgenta la 50 miliarde euro "ar fi un semnal bun ca UE este pregatita sa acorde solidaritate si sprijin statelor care au nevoie". Imprumutul de urgenta este destinat numai statelor din afara zonei euro.

Ungaria si Letonia au primit deja 10 miliarde euro pentru a face fata platilor in timpul crizei financiare, iar Romania este urmatorul membru care cere ajutor.

Separat, liderii UE au exclus orice pachet de ajutor aditional, in ciuda cererilor oficialilor de la Washington.

Mirek Topolanek, premierul Cehiei, stat care detine la ora actuala presedintia rotativa a UE, a declarat ca "parerile liderilor sunt unanime" si ca acestia "vor fi foarte prudenti" in ceea ce priveste planul de stimuli economici.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: