Basescu: Bancile subsidiare din tari ale UE sa nu aiba activitatea restrictionata de bancile-mama

Data publicarii: 20-03-2009 | Economie

Presedintele Traian Basescu a declarat vineri, la Bruxelles, ca in documentul final al reuniunii Consiliului European se face o referire la faptul ca bancile subsidiare din tari ale UE trebuie sa nu aiba activitatea restrictionata de bancile-mama, apreciind ca aceasta este o formula de compromis.

"Va pot spune ca am reusit ca in Concluzii sa fie si o referire la faptul ca bancile subsidiare din tari ale UE trebuie sa nu aiba activitatea restrictionata de bancile-mama - sigur, noi am fi vrut o formulare mult mai puternica, dar este un compromis la care s-a ajuns in discutiile cu sefii de stat si de guvern. Noi am fi dorit o precizare expresa ca bancile-mama nu au dreptul sa - sau sa li se recomande - sa nu-si repatrieze banii investiti din pietele pe care au investit prin filialele lor din tari ale UE. Nu s-a acceptat o formulare atat de puternica", a explicat Basescu.

Presedintele Basescu a tinut sa citeasca pentru presa formularea exacta din document: "In ce priveste sectorul bancar, sprijinul acordat bancilor-mama nu ar trebui sa implice restrictii ale activitatilor filialelor din tari UE gazda". "Deci, statele si-au finantat bancile-mama, dar ele la randul lor nu trebuie sa dreneze resurse din subsidiarele lor din state ale UE. Acesta a fost compromisul la care am putut sa ajungem. Materialul este mult mai complex", a completat Basescu.

Presedintele Basescu a spus ca, in ceea ce priveste dezbaterea privind criza financiara si criza economica, a sustinut "extrem de ferm" ca, pana nu se vor curata bancile de activele neperformante - "sau de creditele toxice, cum se mai numesc"-, injectiile cu bani publici in sistemele bancare nu vor fi cel mai eficient lucru. "In sprijinul acestei solutii am sustinut exact ce s-a intamplat in Romania in anii '90, cand, in doua randuri, Romania a capitalizat bancile, dar pana cand nu a facut si curatarea Bancii Agricole, a Bancorex - va aduceti aminte toata povestea - de activele neperformante si pe urma sa faca procesul de capitalizare, sistemul bancar nu si-a revenit", a spus Traian Basescu.

Seful statului a punctat ca important este ca Uniunea European isi mentine angajamentul de a sprijini orice stat membru care are nevoie de sprijin financiar in aceasta perioada, si in acest sens s-a hotarat cresterea cu inca 25 de miliarde de euro a fondului de ajutor la dispozitia Comisiei Europene si, de asemenea, Uniunea va contribui cu alte 75 de miliarde de euro la marirea capitalului de ajutor la dispozitia FMI.

Traian Basescu a explicat si ca, la Consiliul European de primavara, s-a discutat si de supravegherea sistemului financiar mondial, precum si nevoia de supraveghere chiar a agentiilor de rating. El a spus ca e nevoie de o astfel de supraveghere "pentru a se constata in mod deosebit daca nu exista conflicte de interese atunci cand acestea dau ratinguri de banci, de tara s.a.m.d".

Presedintele Traian Basescu a participat  in perioada 19 - 20 martie la lucrarile Consiliului European de primavara de la Bruxelles.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: