In tara, apartamente noi au ajuns la 450 de euro metrul patrat

Data publicarii: 23-03-2009 | Imobiliare

Criza a ieftinit apartamentele noi in toata tara, cu procente cuprinse intre 15 si 40%. Investitorii din toata tara se caiesc pentru ca au decis sa investeasca in imobiliare, respectiv in constructia de ansambluri rezidentiale de apartamente. "Cei mai multi dintre dezvoltatorii de ansambluri rezidentiale de apartamente din Craiova se afla in pragul falimentului. Preturile la apartamentele noi sunt mai mici cu aproximativ 30% fata de anul trecut, iar vanzarile sunt aproape inexistente. Multi dezvoltatori nu mai pot termina ce au inceput sa construiasca, altii au scazut preturile pentru a mai putea pune mana pe ceva lichiditati. Dar clientii se lasa asteptati", a spus Florin Curcan, agent imobiliar in cadrul agentiei imobiliare CDC Imobiliare.
 
Spre exemplu, intr-un cartier de locuinte de pe langa fabrica Ford, un apartament care se vindea anul trecut cu 80.000 de euro, acum costa 50.000-55.000 de euro.

"Estimam ca pana la sfarsitul anului preturile la apartamentele noi se vor mai micsora cu cel putin 15%", a concluzionat Florin Curcan.
 
Si apartamentele noi din Timisoara s-au ieftinit. "Fata de anul trecut, in aceasta perioada, apartamentele noi pot fi cumparate cu 15-20% mai ieftin", ne-a spus Aurel Vid, directorul agentiei imobiliare Sovida. Cele mai multe ansambluri rezidentiale de blocuri sunt dezvoltate in Calea Lipovei. Aici un apartament de doua camere costa acum in jur de 60.000 de euro, in timp ce, anul trecut, pe acelasi apartament clientul platea aproximativ 70.000 de euro. Chiar si asa, clienti nu sunt. "Nu am incheiat nici o tranzactie cu apartamente noi, in ansambluri rezidentiale, in acest an. Clientii sunt foarte nehotarati, probabil ca nu stiu cum vor evolua preturile", a precizat Aurel Vid.
 
Cele mai mari scaderi de pret la apartamentele noi se inregistreaza pe piata imobiliara din Cluj. Aici, comparativ cu anul trecut, in 2009 preturile la apartamentele noi au scazut cu aproximativ 40%, in unele cazuri si mai mult. "Chiar daca pretul este mai mic, de la 1.450 de euro metrul patrat anul trecut la aproximativ 900 de euro metrul patrat construit, in prezent, cumparatori nu prea mai sunt. Vanzarile sunt mai mici cu 60% anul acesta, comparativ cu perioada similara a anului trecut", ne-a spus Alexandru Caba, project manager al agentiei imobiliare Casa Pitas. In ansamblurile mai bine pozitionate, mai aproape de centrul Clujului, pretul la metrul patrat construit este de 840 de euro, cu tot cu TVA de 5%, iar la periferie pretul ajunge la 550 de euro. "In maximum doua-trei luni, piata se va stabiliza, adica se va ajunge ca in zone precum Apahida, Floresti apartamentele sa aiba un pret de 450 de euro plus TVA", a precizat Caba.
 
Nici Iasiul nu iese din tipar, criza economica micsorand preturile cu 30%, comparativ cu anul trecut, la apartamentele noi. "Daca ne raportam la euro, preturile sunt mai mici cu aproximativ 30%, daca ne raportam la leu, preturile sunt aproximativ la fel, tinand cont de aprecierea monedei europene", a spus Dan Mihoci, administrator asociat in cadrul agentiei imobiliare Casa Ta. Astfel, s-a ajuns ca in cartiere de blocuri noi, in zone cum sunt Pacurari, Tatarasi, metrul patrat construit de apartament sa coste, in aceasta perioada, 800-900 de euro, in timp ce anul trecut costa 1.100-1.200 de euro. Vanzarile de apartamente noi sunt mai mici decat in 2008 cu aproximativ 60%. Clientii care au bani, dar nu vor inca sa cumpere si mai asteapta, au toate motivele sa o faca. "Preturile la apartamentele noi vor mai scadea pe parcursul acestui an cu inca aproximativ 20%", a mai spus reprezentantul Casa Ta.
 
Cei care vor sa faca o investitie in apartamente noi, la malul Marii Negre, in aceasta perioada, vor plati mai putin cu pana la 30%, comparativ cu anul 2008. "Dezvoltatorii din Constanta nu mai stiu ce sa faca pentru a vinde apartamentele, unii apeleaza la rate, unii mai vand si locuintele la rosu, dar larga majoritate au scazut si pretul. Anul acesta preturile la apartamentele noi sunt mai mici cu 20-30% decat anul trecut", ne-a spus Ioan Ududec, directorul agentiei imobiliare Elion. Astfel s-a ajuns ca pretul de pornire al apartamentelor noi in Constanta sa fie de 900 de euro metrul patrat. Cei care aleg sa vanda apartamentele in faza de rosu, nefinisate, percep preturi de 750-800 de euro metrul patrat. Situatia nu se va stabiliza curand, intrucat previziunile arata alte scaderi pana la sfarsitul lui 2009.
 
Preturi de Bucuresti
 
Cele mai mici scaderi de preturi sunt inregistrate la apartamentele noi din Capitala. Pretul locuintelor noi care se adreseaza clasei medii s-a situat in 2008 in jurul valorii de 1.400, chiar si 2.000 de euro metrul patrat. "Pe segmentul locuintelor noi, incepand cu luna iunie a anului 2008, preturile au scazut cu 15-25%, pe fondul lipsei instrumentelor financiar bancare", potrivit companiei imobiliare Euro Metropola. Chiar si in aceste conditii clientii sunt foarte putini, facand ca numarul de tranzactii sa fie foarte redus: 35-45%, comparativ cu perioada similara din 2008.

Cotidianul