Trezoreria SUA va aloca pana la 1.000 miliarde dolari pentru cumpararea de active toxice

Data publicarii: 24-03-2009 | International

Trezoreria Statelor Unite a anuntat luni un plan prin care va aloca pana la 1.000 miliarde dolari pentru cumpararea de active toxice, pentru sprijinirea unui sistem financiar care "inca incearca sa isi revina", scrie Bloomberg.

Programul de Investitii Publice-Private va folosi 75 pana la 100 miliarde dolari, din Programul pentru Inlaturarea Activelor Toxice, de 700 miliarde dolari, si va acorda guvernului "drept de cumparare" a unor astfel de active, in limita a 500 miliarde dolari.

In timp, valoarea programului se va dubla, a anuntat Trezoreria. "Aceasta abordare este mai buna comparativ cu speranta ca bancile sa elimine gradual aceste active din bilanturile lor contabile sau ca guvernul sa cumpere activele direct," se arata intr-un comunicat al Trezoreriei. 

Trezoreria, in cadrului anuntului privind planul, a aratat ca programul va avea trei componente si ca va oferi finantare prin intermediul Federal Reserve si al Federal Deposit Insurance Corp (FDIC), institutia care garanteaza parte din depozitele bancare, scrie Reuters. Finantarea are ca scop sprijinirea parteneriatelor de investitii publice-private, pentru cumpararea de active toxice in valoare de 1.000 miliarde dolari.

Trezoreria va angaja initial cinci manageri de investitii, cu posibilitatea ca numarul acestora sa creasca, care trebuie sa demonstreze ca pot strange pana la 500 de milioane dolari in fonduri private, pentru cumpararea de titluri mobiliare. Doritorii pot aplica pana pe 10 aprilie, iar cei selectati vor fi instiintati pana pe 1 mai.

NewsIn