Proiectele de dezvoltare a resurselor umane pot lua finantari nerambursabile de 100% din valoare

Data publicarii: 24-03-2009 | HR/Cariere

Proiectele finantate prin Fondul Social European pot primi in 2009 finantare de 100% din fonduri europene, in loc de maximum 85% cat fusese stabilit anterior, iar autoritatile romane trebuie sa transmita CE cat mai repede cum vor fi facute controalele pentru POSDRU, a anuntat Ministerul Muncii.

"Este necesar ca aceste proiecte sa demareze, avand in vedere faptul ca finantarea lor va fi echilibrata din fonduri nationale pana la sfarsitul perioadei de programare, in 2013. In acest fel, cererile de cofinatare nu constituie o frana in privinta lichiditatilor financiare ale proiectului in timpul perioadei critice a planului de relansare, atat timp cat regulile vor fi respectate pe termen lung" se arata in comunicat.

Reprezentantii Comisiei Europene au recomandat, de asemenea, transmiterea urgenta, din partea Autoritatii de Audit de pe langa Curtea de Conturi a Romaniei, a descrierii sistemului de management si control a POSDRU, in vederea aprobarii de catre CE. Aceasta aprobare va permite autoritatilor romane sa transmita cereri de rambursare de la CE catre Romania.

In 2009, ca parte a Planului de Relansare, UE va face din fondurile structurale plati suplimentare in avans catre statele membre. Aceste plati suplimentare vor insuma 6,25 miliarde euro, astfel ca totalul platilor in avans pentru 2009 la 8,62 miliarde euro. In plus, pentru a face si mai accesibila finantarea, din 2009 se vor aproba si lansa mai multe proiecte de acest fel, in scopul sustinerii angajarii si crearii de noi locuri de munca precum si dezvoltarii de noi afaceri in statele membre.

Pana in prezent, in Romania, in cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) au fost semnate contracte ce insumeaza 34% din sumele alocate de UE pentru perioada 2007 - 2009.

NewsIn