Salariile de merit si primele vor fi acordate si in 2009, in limita bugetelor ministerelor

Data publicarii: 24-03-2009 | Economie

Salariile de merit si primele vor fi acordate si in acest an pentru cel mult 10 luni, intrucat bugetele pentru personal ale ministerelor sunt mai mici cu 20% fata de 2008, a spus luni secretarul general al FEN, Constantin Ciosu, precizand ca articolul 20 a fost mentinut, dar intr-o forma modificata.

"Chiar daca Ministerul Muncii a fost de acord cu eliminarea articolelor 6 si 7 din Ordonanta de Urgenta, ce priveau salariile de merit si fondurile de premiere, aceste drepturi nu vor putea fi acordate decat zece luni, intrucat a fost mentinut articolul 20, care obliga ordonatorii principali de credite sa se incadreze in bugetul pe acest an", a declarat Ciosu, dupa terminarea negocierilor dintre sindicate si Ministerul Muncii.

In cadrul negocierilor de luni, articolul 20 al proiectului de Ordonanta de Urgenta a fost mentinut, insa forma sa a fost modificata, fiind eliminata obligatia pentru ordonatorul principal de credite ca, in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a actului normativ, sa ia toate masurile necesare pentru incadrarea in limita cheltuielilor de personal.

In forma modificata, articolul 20 prevede ca ordonatorul de credite - ministerele - sa se incadreze in bugetul de cheltuieli pe 2009, fara a fi mentionat termenul de 30 de zile, insa sindicatele semnaleaza ca bugetele ministerelor sunt cu 20% mai mici decat anul trecut.

Ciosu a avertizat ca actiunile de protest ale profesorilor vor continua pana cand vor fi respectate drepturile salariale in invatamant, inclusiv aplicarea legii ce priveste majorarea salariilor.

Marti, sindicatele afiliate confederatiei Cartel Alfa, inclusiv Federatia Educatiei Nationala (FEN), se vor intalni pentru a hotari calendarul actiunilor de protest, dupa ce luni aproape 4.000 de sindicalisti din Cartel Alfa au pichetat prefecturile din tara, Ministerul Muncii si sediile centrale ale PSD si PD-L din Bucuresti.

NewsIn