Un manager britanic castiga cat zece romani

Data publicarii: 24-03-2009 | HR/Cariere

Managerii din companiile din vestul Europei au venituri de cinci pana la zece ori mai mari decat directorii care detin pozitii similare in cadrul companiilor de pe piata locala, potrivit unui studiu realizat de firma germana de executive search Kienbaum. Un director de marketing dintr-o companie britanica are un venit mediu anual de 191.000 de euro, in timp ce media salariala pentru o pozitie similara in Romania este de 19.500 de euro. Potrivit studiului, cel mai bine platiti manageri sunt cei din Marea Britanie, Elvetia si Austria.

"Un director de marketing din Romania care lucreaza intr-o companie cu peste 100 de angajati are un venit anual de aproximativ 80.000 de lei (circa 19.000 de euro), daca ne referim la o pozitie de director de marketing dintr-o companie multinationala din Bucuresti, acest venit este cu peste 25% mai mare", spune Paul Milata, country manager al firmei Kienbaum pentru Romania si Bulgaria. Potrivit acestuia, pe piata romaneasca exista variatii salariale foarte mari intre angajatii care detin functii similare, in cazul pozitiei de director de marketing venitul anual variaza intre 43.000 de lei si 100.000 de lei, in functie de regiune, marimea companiei si experienta angajatului. In opinia, Simonei Simion-Popescu, HR manager al companiei Xerox pentru Europa Centrala si de Est, Israel si Turcia, aceasta diferenta este exagerata.

"Este normal sa existe diferente intre nivelul salarial al directorilor din Marea Britanie si al celor din Romania, in conditiile in care nivelul de trai din Marea Britane este diferit de cel de aici, dar diferentele nu sunt atat de mari. Salariul unui director din Marea Britanie este dublu, cel mult triplu fata de al unui director din Romania", spune aceasta. Venitul anual brut al unui director de marketing din Elvetia depaseste 135.000, in timp ce un director care detine o pozitie similara in cadrul unei companii din Austria primeste aproximativ 133.000 de euro anual. Media salariala a unui director de marketing din Italia este de 122.000, iar un manager care are o pozitie similara in Franta are un venit anual brut de 109.000.

Business Standard