Guvernul s-a inteles cu FMI asupra unui deficit bugetar de 4,6% din PIB in 2009
Data publicarii: 24-03-2009 | EconomieRomania a ajuns la un acord cu Fondul Monetar International cu privire la o tinta de deficit bugetar de 4,6% din produsul intern brut (PIB) in 2009, in cadrul unui pachet de imprumut in valoare de 20 miliarde euro, a declarat marti o sursa apropiata discutiilor, relateaza Reuters.
"Ambele parti au convenit asupra unei tinte de deficit de 4,6% din PIB, pe fondul estimarilor FMI, ce prevede ca economia Romaniei se va comprima cu 4%", a declarat o sursa oficiala din coalitie, ce a vazut schita scrisorii de intentie.
Oficialul, ce a dorit sa-si pastreze anonimatul, a spus ca pachetul total, ce include fonduri de la FMI, Comisia Europeana si alte institutii financiare, va ajunge la 20 miliarde euro.
Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, a spus intr-un comentariu pentru Business Standard ca Executivul Romaniei a negociat cu reprezentantii FMI un deficit bugetar de 4,6% din PIB in 2009, in contextul in care economia se va contracta cu 4% anul acesta.
Luni, presedintele PSD, Mircea Geoana, a spus ca suma de imprumutat de la FMI care se prefigureaza in acest moment este de 13 miliarde euro, ce va fi folosita pentru stabilizarea cursului, in timp ce UE va acorda circa 5 miliarde euro pentru finantarea deficitului bugetar si a investitiilor.
De asemenea, Banca Mondiala, BEI si BERD vor acorda impreuna 2 miliarde euro, a mai spus Geoana.
Croitoru (BNR): Guvernul a negociat cu FMI un deficit bugetar de 4,6% din PIB
Guvernul Romaniei a negociat cu reprezentantii FMI un deficit bugetar de 4,6% din PIB in 2009, in contextul in care economia se va contracta cu 4% anul acesta, arata consilierul guvernatorului BNR Lucian Croitoru.
"In decembrie, datele faceau plauzibila o crestere economica de aproximativ 2%, iar Guvernul a dorit sa mearga in directia cea buna, adoptand ca tinta un deficit bugetar de 2% din PIB. Dar, aparent surprinzator, deficitul bugetar negociat cu FMI este de 4,6% din PIB. Pentru prima data, din negocieri rezulta o tinta de deficit bugetar mai mare decat cea dorita initial de Guvern", comenteaza Croitoru.
Situatia economica s-a deteriorat, iar produsul intern brut se va contracta anul acesta cu 4%, astfel ca veniturile bugetare scad mai mult decat cheltuielile, mai spune Croitoru.
Pe de alta parte, nevoia unei ajustari a deficitului de cont curent cu 4,5 puncte procentuale, la circa 8% din PIB in 2009, se va petrece tot cu ajutorul unei corectii din partea sectorului privat, se arata in comentariul semnat de consilierul guvernatorului BNR.
El spune ca sectorul public are nevoi mari de finantare "intr-o perioada cand bancile sunt reticente in a extinde creditarea si costul capitalului este ridicat".
"In acelasi timp, autoritatile sunt decise sa permita ca o crestere economica mai mare decat cea prognozata sa fie reflectata intr-un deficit bugetar mai mic, aratand intentia de a participa mai mult la reducerea deficitului extern al tarii", a adaugat Croitoru.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online