Guvernul s-a inteles cu FMI asupra unui deficit bugetar de 4,6% din PIB in 2009

Data publicarii: 24-03-2009 | Economie

Romania a ajuns la un acord cu Fondul Monetar International cu privire la o tinta de deficit bugetar de 4,6% din produsul intern brut (PIB) in 2009, in cadrul unui pachet de imprumut in valoare de 20 miliarde euro, a declarat marti o sursa apropiata discutiilor, relateaza Reuters.

"Ambele parti au convenit asupra unei tinte de deficit de 4,6% din PIB, pe fondul estimarilor FMI, ce prevede ca economia Romaniei se va comprima cu 4%", a declarat o sursa oficiala din coalitie, ce a vazut schita scrisorii de intentie.

Oficialul, ce a dorit sa-si pastreze anonimatul, a spus ca pachetul total, ce include fonduri de la FMI, Comisia Europeana si alte institutii financiare, va ajunge la 20 miliarde euro. 

Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, a spus intr-un comentariu pentru Business Standard ca Executivul Romaniei a negociat cu reprezentantii FMI un deficit bugetar de 4,6% din PIB in 2009, in contextul in care economia se va contracta cu 4% anul acesta.

Luni, presedintele PSD, Mircea Geoana, a spus ca suma de imprumutat de la FMI care se prefigureaza in acest moment este de 13 miliarde euro, ce va fi folosita pentru stabilizarea cursului, in timp ce UE va acorda circa 5 miliarde euro pentru finantarea deficitului bugetar si a investitiilor. 

De asemenea, Banca Mondiala, BEI si BERD vor acorda impreuna 2 miliarde euro, a mai spus Geoana.
 
Croitoru (BNR): Guvernul a negociat cu FMI un deficit bugetar de 4,6% din PIB
 
Guvernul Romaniei a negociat cu reprezentantii FMI un deficit bugetar de 4,6% din PIB in 2009, in contextul in care economia se va contracta cu 4% anul acesta, arata consilierul guvernatorului BNR Lucian Croitoru.

"In decembrie, datele faceau plauzibila o crestere economica de aproximativ 2%, iar Guvernul a dorit sa mearga in directia cea buna, adoptand ca tinta un deficit bugetar de 2% din PIB. Dar, aparent surprinzator, deficitul bugetar negociat cu FMI este de 4,6% din PIB. Pentru prima data, din negocieri rezulta o tinta de deficit bugetar mai mare decat cea dorita initial de Guvern", comenteaza Croitoru.

Situatia economica s-a deteriorat, iar produsul intern brut se va contracta anul acesta cu 4%, astfel ca veniturile bugetare scad mai mult decat cheltuielile, mai spune Croitoru.

Pe de alta parte, nevoia unei ajustari a deficitului de cont curent cu 4,5 puncte procentuale, la circa 8% din PIB in 2009, se va petrece tot cu ajutorul unei corectii din partea sectorului privat, se arata in comentariul semnat de consilierul guvernatorului BNR.

El spune ca sectorul public are nevoi mari de finantare "intr-o perioada cand bancile sunt reticente in a extinde creditarea si costul capitalului este ridicat".

"In acelasi timp, autoritatile sunt decise sa permita ca o crestere economica mai mare decat cea prognozata sa fie reflectata intr-un deficit bugetar mai mic, aratand intentia de a participa mai mult la reducerea deficitului extern al tarii", a adaugat Croitoru.

NewsIn