Senatorii au votat ordonanta prin care se acorda tichetele de vacanta

Data publicarii: 25-03-2009 | Economie

Plenul Senatului a votat miercuri, cu 58 de voturi pentru, 16 impotriva si cinci abtineri, ordonanta de urgenta prin care angajatorii care au avut profit pot acorda salariatilor tichete de vacanta.

Reprezentantul Guvernului, secretarul de stat din Ministerul Turismului, Corneliu Popovici, le-a explicat senatorilor ca neadoptarea acestei ordonante ar duce la o scadere cu 20% a industriei turismului in unele regiuni din Romania. "In cazul in care nu va fi aprobata legea, noi estimam o scadere cu 15-20% a circulatiei turistice in judetele in care economia depinde de acest sector si aici putem enumera Constanta si este de asteptat ca evaziunea fiscala sa creasca mai ales la nivelul pensiunilor turistice si unitatilor hoteliere mici", a aratat Popovici. El a mai aratat ca sistemul tichetelor de vacanta este aplicat pe scara larga si in tari care reprezinta destinatii turistice concurente pentru Romania: Franta, Polonia, Ungaria, Italia, Belgia sau Elvetia.

Senatorii PSD au anuntat ca vor vota acest proiect, dar au cerut ministerului Turismului mai multa fermitate in a determina unitatile hoteliere sa furnizeze servicii de calitate. Senatorul PSD Lia Olguta Vasilescu a spus ca este de salutat initiativa ministerului de a incuraja romanii sa-si petreasca vacantele in Romania si sa-si cheltuiasca banii in tara. "Ar trebui sa ne asiguram nu numai ca romanii raman in tara, ci si sa le asiguram niste conditii", a spus ea, precizand ca unele statiuni precum Sinaia sau Mamaia sunt la fel de scumpe ca cele din Austria, Tenerife, sau chiar Cuba, in timp ce serviciile lasa de dorit. Senatorul de Contanta Alexandru Mazare a spus si el ca tichetele de vacanta sunt benefice, dar ca, fara asigurarea unor facilitati fiscale precum cele din Bulgaria - TVA mai mic pentru serviciile turistice, neimpozitarea profitului reinvestit- turismul romanesc nu va fi atractiv.

Singurii care s-au aratat impotriva acestei ordonante au fost liberalii. Varujan Vosganian a reprosat Guvernului ca a luat aceasta masura fara o consultare cu mediul de afaceri si fara studii defezabilitate. "Cu ce este mai putin avantajos sa dam tichete pentru haine sau pentru telemea? Nu e nevoie in industria romaneasca si de industria textila, nu trebuie sa-i ajutam pe oierii nostri? De ce este turismul mai important ca industria alimentara sau ca cea textila, de ce, cu obsesie, turismul a devenit cel mai important lucru?", s-a revoltat fostul ministru al Economiei. "Prin legea asta se anticipeaza valoarea omului, de asta se dau tichete de vacanta, si nu de telemea", a replicat pedelistul Dumitru Oprea.

Ordonanta de urgenta merge spre adoptare la Camera Deputatilor, care este decizionala.

Guvernul a adoptat, in luna februarie, o ordonanta de urgenta privind acordarea tichetelor de vacanta in limita a sase salarii minime brute pe economie, acestea urmand sa fie utilizate doar pe teritoriul Romaniei si numai de persoanele pe numele carora au fost emise. Tichetele de vacanta sunt emise de catre unitati specializate, autorizate de Ministerul Finantelor Publice, si se pot folosi doar pentru achizitionarea de pachete de servicii turistice in unitatile turistice avizate de Ministerul Turismului.

Tichetele de vacanta au termen de valabilitate un an de la data emiterii, iar valorile nominale permise pentru tichetele de vacanta sunt de 10, 20, 30, 40 si 50 de lei. Contravaloarea tichetelor de vacanta nu se ia in calcul la stabilirea venitului salarial.

NewsIn