Goldman Sachs estimeaza ca pierderile bancilor din zona euro se ridica la 922 miliarde euro

Data publicarii: 26-03-2009 | International

Goldman Sachs evalueaza posibilele pierderi ale bancilor din zona euro la 922 miliarde euro, tinand cont de expunerea acestora la Europa Centrala si de Est si la Statele Unite, relateaza Les Echos.

O treime din pierderile estimate a fost deja recunoscuta, ceea ce inseamna ca bancile din zona euro mai au de declarat pierderi de circa 600 miliarde euro.

In Statele Unite, pierderile bancilor sunt prevazute la circa 2.000 miliarde dolari. Criza a aratat vulnerabilitatea tarilor din Europa Centrala si de Est, care au datorii externe comparabile cu cele ale Coreei de Sud, Malaeziei sau Thailandei in 1996, inainte de criza asiatica din 1997-1998", a explicat Natacha Valla, economist in cadrul Goldman Sachs.

In plus, companiile si cetatenii au mari datorii in valuta, in special in euro si in franci elvetieni. Scaderea cererii externe, combinata cu deprecierea monedelor locale vor duce in cateva luni la acumularea creditelor neperformante, ce vor mari pierderile bancilor, potrivit Goldman.

Pierderile bancare s-ar putea ridica la circa 9% din produsul intern brut (PIB) in Ungaria si la 20% din PIB in Estonia, in timp ce alte tari, ca Polonia sau Cehia vor fi ferite de acest risc.

In zona euro, expunerea bancilor va afecta cel mai mult Austria (5,1% din PIB) si Suedia (2,6% din PIB), in timp ce in Franta si Germania va fi de numai 0,2%. Tinand cont si de expunerea bancilor europene la Statele Unite si de imprumuturile nesigure acordate pe pietele interne, Goldman Sachs prevede ca pierderile totale vor fi de 922 miliarde euro, echivalent cu 10,1% din PIB-ul zonei euro.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: