Guvernul s-a angajat in fata FMI sa aprobe anul acesta Legea salarizarii unice

Data publicarii: 26-03-2009 | Finante-Banci

Guvernul s-a angajat, in negocierile cu FMI, sa aprobe anul acesta Legea salarizarii unice, iar Legea responsabilitatii fiscale trebuie sa intre in vigoare pana la finele lunii noiembrie, a declarat miercuri ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea.

Guvernul s-a angajat sa aprobe, in 2009, Legea salarizarii unice, care se va implementa gradual, in maximum trei ani. "Vom avea in vedere, in orice caz, mentinerea salariilor angajatilor cu venituri mici", a precizat ministrul de Finante.

Pogea a mai spus ca Executivul mai are in vedere majorarea punctului de pensie la nivelul a 45% din salariul mediu brut.

Potrivit ministrului Finantelor, Guvernul s-a mai angajat ca Legea responsabilitatii fiscale sa intre in vigoare pana la sfarsitul lunii noiembrie 2009. Prin aceasta Lege vor fi limitate rectificarile bugetare efectuate in cursul unui an si vor fi introduse reguli fiscale privind datoria publica si deficitul bugetar primar. Deficitul bugetar primar nu cuprinde dobanzile la datoria publica.

Tot prin  Legea responsabilitatii fiscale va fi infiintat un consiliu fiscal independent, care va face analiza de specialitate a prognozelor macroeconomice si bugetare.
 
Guvernul trebuie sa micsoreze cheltuielile cu 0,85% din PIB si sa urce veniturile cu 0,25% din PIB
 
Guvernul a revizuit in scadere estimarea produsului intern brut (PIB) pentru anul 2009, la 531 miliarde lei, deficitul bugetar estimat pentru acest an fiind de 4,6% din PIB, ceea ce implica reducerea cheltuielilor cu 0,85% din PIB si cresterea veniturilor cu 0,25% din PIB, a spus, miercuri, Pogea.

"Prognoza pentru 2009, pe care am agreat-o cu FMI, este pe un deficit (bugetar n.r.) de 4,6% din PIB, dar PIB rectificat la o valoare de 531 de miliarde (lei n.r.). Deci 4,6% vom avea deficit in prognoza noastra pentru 2009", a declarat ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, la sfarsitul sedintei de guvern.

Ministrul Finantelor a declarat ca trebuie redus deficitul bugetar cu 1,1 puncte procentuale pana la nivelul de 4,6% din PIB.

"Deci 4,6% va fi nivelul deficitului bugetului general consolidat, fata de un scenariu de baza de 5,7%, scenariu care ia in considerare scaderea economica in 2009", a explicat Pogea si a adaugat ca "ajustarea" de 1,1% din PIB presupune reducerea cheltuielilor bugetare primare cu 0,85% din PIB si majorarea veniturilor cu 0,25% din PIB.

Potrivit lui Pogea, pentru aplicarea ajustarii de 1,1% din PIB, in 2009 vor fi reduse suplimentar cheltuielile cu bunurile si serviciile, cu autoturismele si echipamentele de birou.

Pentru 2010, Guvernul are in vedere un deficit al bugetului general consolidat de circa 3,7% PIB, iar pentru 2011 - sub pragul de 3% din PIB.

In ceea ce priveste veniturile suplimentare de 0,25% din PIB, Guvernul are in vedere imbunatatirea administrarii fiscale, precum si alte masuri care vor fi discutate cu patronatele si sindicatele.

"O sa ma intrebati pe cat a fost facuta cresterea economica. Am avut discutii cu FMI si, in luna aprilie, cand se va face ultima previziune pentru toata Europa, Romania va avea cu exactitate aceasta cifra. Cert este ca am avut in vedere o descrestere a economiei pentru anul 2009", a spus el.

Potrivit intelegerii cu FMI, toate veniturile bugetare suplimentare vor merge jumatate catre investitii si jumatate catre ajustarea deficitului bugetar.

Pogea a mai spus ca Executivul va monitoriza companiile de stat, pentru reducerea pierderilor. "Companiilor de stat nu li se va permite sa mai acumuleze noi arierate si trebuie sa se restructureze pentru a-si creste performanta economica", a spus el.

Deficitul bugetar estimat de CE pentru acest an in cazul Romaniei este de 5,1% din PIB, comparativ cu 5,3% din PIB anul trecut, potrivit standardelor de contabilitate europene (ESA 95), care sunt diferite de cele romanesti. Dupa standardele romanesti, estimarea pentru deficitul bugetar pe 2009 este de 4,6% din PIB.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: