Imprumutul extern al Romaniei va ajunge la 19,95 de miliarde euro

Data publicarii: Astazi, 26-03-2009 | Finante-Banci

Romania a batut palma pentru un imprumut extern de 19,95 de miliarde euro, dintre care aproape 12.95 miliarde vor veni de la Fondul Monetar International. Seful delegatiei FMI la Bucuresti a anuntat astazi ca Romaniei i s-a cerut sa reduca din cheltuieli. El a precizat insa ca asta nu inseamna taierea salariilor sau a pensiilor. Jeffrey Franks a spus insa ca avem probleme legate de sistemul public de pensii, dar si de salarizarea angajatilor de la stat.

Prima transa de la FMI va fi de cinci miliarde de euro, iar dobanda difera de la o institutie la alta. Pentru UE, rata dobanzii este fixata de piata. Reprezentantul FMI a precizat ca suma pe care Romania o va primi de la institutia financiara ar putea diferi in functie de cursul de schimb. Fondurile de la FMI nu vor veni in euro sau dolari, ci in moneda speciala a institutiei.  Primii bani de la FMI ar putea ajunge in doua luni in Romania. 

De asemenea, Romania ar putea primi de la Banca Mondiala trei transe de bani, prima astfel de transa urmand sa fie primita in aceasta vara. Durata imprumutului de la Banca Mondiala va fi de cinci ani. 

Romania va trebui sa ia anumite masuri ca sa reduca din cheltuieli Reprezentantii FMI se arata ingrijorati in special de problemele din sistemul public de pensii. Ei spun ca, pe viitor, exista riscul sa ne confruntam cu un deficit mare in acest sector. De aceea, FMI propune restructurarea sistemului de pensii de la stat.

Seful delegatiei FMI venite la Bucuresti, Jeffrey Franks, a vorbit si despre problemele salarizarii in sistemul public. "Guvernul va trebui sa introduca o reforma in cheltuielile sistemului public. Asta nu inseamna neaparat ca veniturile angajatilor vor fi taiate. In prezent, in sectorul public salariul de baza este diferit in aceeasi institutie, chiar si pentru acelasi loc de munca. Acesta nu este un sistem bun, nu e un sistem transparent", a declarat Jeffrey Franks.

Realitatea.net