Pogea: Finantele vor lasa mai multi bani in piata din a doua parte a anului pentru sectorul privat

Data publicarii: 26-03-2009 | Finante-Banci

Din a doua parte a anului va fi mai multa lichiditate in piata pentru ca Ministerul Finantelor Publice nu va mai apela la credite la fel de multe, ci va lasa banii pentru sectorul privat, a spus, joi, ministrul de resort, Gheorghe Pogea.

Acesta ar fi unul dintre efectele pozitive ale acordului de imprumut extern cu Fondul Monetar International (FMI) si institutiile Uniunii Europene, a mai spus ministrul de Finante.

Prin emisiuni de titluri de stat, Ministerul Finantelor Publice (MFP) s-a imprumutat la dobanzi cuprinse intre 11 si 12% pe an in ultimele luni, dar in perioada urmatoare Romania va avea acces la banii de Comisia Europeana la o dobanda de 3% pe an, a explicat Pogea.

Ministrul de Finante a adaugat ca acordul cu FMI si Comisia Europeana (CE) este de natura sa redea increderea investitorilor si sa asigure stabilitatea cursului si a sistemului bancar.

"E un acord pozitiv, iar pe parcursul urmatoarelor saptamani va avea un impact pozitiv asupra atractivitatii investitionale a Romaniei.

Cei 12,9 miliarde euro de la FMI descurajeaza speculatorii de pe piata valutara si, in mod sigur, va exista mai putina presiune pe deprecierea leului, a adaugat Pogea

"Ne imprumutam pentru ca atunci cand iesim din criza sa avem o stabilitate mult mai mare", a mai spus ministrul de Finante.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: