Managerii se asteapta la scaderi ale activitatii in industrie si comert pana in mai
Data publicarii: 30-03-2009 | EconomieManagerii firmelor romanesti estimeaza ca activitatea din industrie si comert va inregistra scaderi in perioada martie-mai 2009, in timp ce constructiile si serviciile vor raporta o relativa stabilitate, potrivit anchetei de conjunctura publicate luni de Institutul National de Statistica (INS).
Trei din zece manageri din industria prelucratoare anticipeaza ca volumul productiei va scadea in urmatoarele trei luni (sold conjunctural -19%), ca urmare a reducerii contractelor si comenzilor din cele trei luni anterioare, atat pentru piata interna, cat si pentru cea externa.
Totodata, managerii anticipeaza o tendinta negativa si in ce priveste numarul de salariati, soldul conjunctural fiind de -30% in industria prelucratoare, in timp ce pentru companiile foarte mari - cu cel putin 500 de salariati - soldul conjunctural este de -42%.
Cele mai mari reduceri de personal sunt asteptate in metalurgie (-71%), prelucrarea lemnului si a produselor din lemn, exclusiv mobila (-50%), masini, utilaje si echipamente (-48%).
Pentru preturile produselor industriale, peste doua treimi (67%) dintre manageri prognozeaza o tendinta de stabilitate in urmatoarele trei luni.
Relativa stabilitate in constructii, scadere usoara in servicii
Conform estimarilor din martie 2009, odata cu iesirea din sezonul rece, se va inregistra in activitatea de constructii, pentru urmatoarele trei luni, o tendinta de relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural -5%), corelata cu o scadere moderata a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -12%).
Managerii prognozeaza, de asemenea, o reducere mai putin accentuata a numarului de salariati, atat pe total (sold conjunctural -14%), cat si pe grupe de marime a firmelor. In schimb, acestia vad o usoara crestere a preturilor lucrarilor de constructii in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +12%).
Managerii din sectorul de comert cu amanuntul, intervievati in luna martie, au estimat o tendinta de scadere a activitatii economice in urmatoarele trei luni, dar de intensitate mai mica fata de perioada anterioara. Astfel, situatia economica, pe total activitate, inregistreaza un sold conjunctural de -16% in martie, fata de -35% inregistrat in luna anterioara.
Volumul total al vanzarilor de marfuri va avea pentru perioada urmatoare o evolutie relativ stabilita (sold conjunctural -1%), pe fondul estimarilor de crestere aferente perioadei premergatoare sarbatorilor de Paste. Corelat cu evolutia vanzarilor, volumul comenzilor adresate de catre unitatile comerciale furnizorilor de marfuri va avea, de asemenea, o tendinta de stabilitate (sold conjunctural -3%).
Totodata, angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni o relativa stabilitate a numarului de salariati din acest sector (sold conjunctural -2%). In schimb, managerii firmelor comerciale estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor creste (sold conjunctural +43%).
Situatia economica din sectorul de servicii, in ultimele trei luni, a avut o tendinta de scadere (sold conjunctural -21%), insa conform estimarilor din martie, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste o relativa stabilitate, potrivit a 54% dintre opiniile exprimate.
Managerii anticipeaza, insa, o scadere a numarului de salariati (sold conjunctural -16%) pentru urmatoarele luni. Aceasta tendinta de scadere este data in special de firmele mari (250-499 salariati) si cele foarte mari (500 salariati si peste).
In opinia managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor inregistra o usoara crestere in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +6%).
Soldul conjunctural procentual este obtinut ca diferenta intre procentajul respondentilor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa. Ca urmare, soldul conjunctural indica perceptia repondentilor asupra dinamicii unui fenomen si nu trebuie confundat cu intensitatea cresterii sau scaderii valorii unui indicator statistic.
Au fost convenite mai multe praguri de interpretare a soldurilor conjuncturale. Astfel, pana la ± 5% relativa stabilitate, de la ± 6% pana la ±15% crestere moderata, respectiv scadere moderata, de la ±16% pana la ± 40% crestere, respectiv scadere, peste ±40% crestere accentuata, respectiv scadere accentuata.
Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (2.070 agenti economici), constructiilor (1.258), comertului cu amanuntul (2.678) si serviciilor (2.081). Marimea esantioanelor a fost stabilita astfel incat eroarea de estimare maxim admisa sa fie de ±5% la nivel total sector, se precizeaza in comunicatul Statisticii.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Producătorul român Bico Industries se află în negocieri avansate pentru preluarea Iranga Technologijos din Lituania
- Daniel Simion este noul Country Manager pentru divizia Bolt Business
- Studiu Deloitte: Romania ramane printre statele europene cu cele mai ieftine locuinte. Suntem printre putinele tari in care cel mai scump oras nu este capitala
- Schneider Electric ocupă locul 1 în Top 25 Gartner(R) Supply Chain: Europa Top 15, pentru al treilea an consecutiv
- Studiu Deloitte: vizionarea programelor TV si a filmelor acasa ramane activitatea preferata de divertisment pentru consumatorii de toate varstele
- Deloitte Romania a asistat investitorul imobiliar Hili Properties in preluarea Baneasa Real Estate, proprietarul cladirii de birouri MIRO
- Sondaj EY România: Marile companii locale vor face investiţii pentru a se proteja de atacuri cibernetice şi impactul lor asupra datelor financiar-fiscale
- Opinie Deloitte: Schimbari majore la impozitarea in domeniul HoReCa si a microîntreprinderilor. Ce regim fiscal alegem?
- Studiu Deloitte: pesimism mai puternic decat la inceputul pandemiei vizavi de conditiile economice in randul firmelor de capital privat din Europa Centrala
- Cushman & Wakefield Echinox: DPD a închiriat 3.500 mp spații de depozitare în VGP Park Arad
- Consumatorii renunță mai ușor decât înainte de pandemie la un brand după doar o experiență negativă. Interacțiunea umană rămâne importantă pentru loialitate
- BASF are din nou o crestere puternica a veniturilor in ciuda preturilor in crestere la materii prime si energie
- Opinie Deloitte: Digitalizarea ANAF – ce obligatii au contribuabilii vizati de RO e-Transport?
- EY România: Importatorii europeni obligați să realizeze activități de “due diligence” pentru achizițiile de mărfuri rusești
- Psiholog, Elena Ungureanu: Gestionarea echilibrului dintre carieră și viața personală este o problematică de ordin psihic deoarece procesul în sine implică trasarea de limite