Firmele de leasing nu se multumesc doar cu masina si cu ratele deja platite

Data publicarii: 31-03-2009 | Finante-Banci

Clientii raman datori chiar si dupa revanzarea masinii, daca firma iese pe pierdere. Criza financiara a condus la un dezechilibru total pe piata auto, companiile de leasing  intampinand mari dificultati, mai ales ca numarul celor aflati in imposibilitate de a-si mai achita ratele a crescut. Incercand sa se gaseasca o solutie, se poate opta pentru revanzarea masinii. Totusi, aceasta nu este o solutie prea buna pentru ca daca  firmele de leasing ies in pierdere dupa revanzarea masinii clientii le raman datori.

"Conform reglementarilor in vigoare, o companie de leasing, dupa ce revinde bunul si inregistreaza o pierdere din aceasta activitate, urmeaza sa isi recupereze pierderea de la client, indreptandu-se catre acesta prin mijloace legale", a precizat directorul general al VB Leasing Romania, Liviu Serban. Cu toate acestea,  Serban a avertizat ca este important, totusi, ca situatiile de recuperari de bunuri sa fie evitate de catre clienti.

In cazul unui client care nu-si mai poate plati ratele, VB Leasing "face o analiza detaliata de risc pentru a-i putea oferi acestuia cea mai buna solutie pentru perioada de impas". "Aceste solutii includ reesalonarea ratelor si perioade de gratie, desigur in functie de fiecare caz in parte", spune seful VB Leasing. Lipsa lichiditatilor reprezinta principala cauza pentru care companiile nu-si mai pot plati ratele. In cazul persoanelor fizice, "poate fi vorba de lipsa fondurilor datorate disponibilizarilor sau reducerilor salariale cauzate de situatia economica actuala", a explicat Serban. In ceea ce priveste revanzarea bunurilor recuperate de la clientii rau-platnici, VB Leasing are o platforma B2B, "care ofera posibilitatea de a avea in permanenta stocul afisat online, preturile practicate fiind extrem de competitive", a mai spus directorul firmei.

Integral in Curierul National