Aproape 30.000 de romani din Spania ar dori sa-si deschida afaceri in Romania

Data publicarii: 02-04-2009 | Economie

Potrivit unor estimari ale asociatiilor de romani din Spania, numarul romanilor care doresc sa se intoarca in tara pentru a investi este cuprins intre 20.000 si 30.000, iar cei mai multi ar dori sa investeasca in turism si agricultura, a declarat miercuri presedintele ANOFM, Silviu Bian.

"Din discutiile pe care le-am purtat in Spania cu reprezentantii comunitatilor romanesti a reiesit ca exista un interes crescut al romanilor de acolo pentru a investi in Romania si sunt multe persoane care ar dori sa beneficieze de programe de dezvoltare din fondurile europene. Cei mai multi ar dori sa investeasca in turism, agricultura, constructii, productie si prestari servicii", a spus Bian.

Seful ANOFM a precizat ca in cursul saptamanii viitoare va purta discutii pe aceasta tema la Bucuresti cu o delegatie a asociatiilor romanesti din Spania.

Bian considera, insa, ca nu exista o dorinta a romanilor din Spania de a se intoarce in tara, in conditiile in care numarul somerilor romani din Peninsula Iberica reprezinta mai putin de 10% din numarul total al strainilor care primesc indemnizatii de somaj.

"Din totalul de 473.091 cetateni straini inregistrati in luna februarie la oficiile de somaj din Spania, 65.473 erau someri de nationalitate romana si, dintre acestia, doar 37.492 primesc somaj. Numarul total al rezidentilor romani in Spania este de 800.000, din care circa 235.000 sunt inregistrati ca platitori de taxe", a mai spus Bian.

Presedintele ANOFM a mentionat ca cea mai mare parte a romanilor care lucreaza in Spania desfasoara activitati independente si sunt inregistrati ca persoane fizice autorizate.

NewsIn