Ministerul Mediului calculeaza cati bani vor plati posesorii de masini pentru noxele emise in plus

Data publicarii: 02-04-2009 | Mediu

Reprezentantii Ministerului Mediului sunt in prezent in faza de cuantificare a valorii ce va trebui platita, din 2010, de posesorii de autovehicule pentru fiecare gram de CO2 emis peste nivelul de baza, a declarat, miercuri, ministrul de resort, Nicolae Nemirschi.

"Finalizam traducerea legislatiei germane pe acest domeniu si suntem in discutii referitoare la stabilirea valorii gramului de dioxid de carbon care este emis peste nivelul de baza, pe care-l vom considera punctul zero de unde incepe taxarea pentru poluarea auto", a explicat Nemirschi.

El a adaugat ca printre variantele luate in calcul pentru nivelul de baza sunt cele legate de stabilirea punctului zero la 150 grame CO2 sau 176 grame CO2.

"Tendinta in Uniunea Europeana, care s-ar putea contura sub forma de Directiva in 2-3 ani, este pentru 120 grame de CO2. Noi vrem sa fim pregatiti si sa nu fim nevoiti sa schimbam legislatia in mod semnificativ", a mai spus ministrul.

Nemirschi a admis ca s-a gandit la valoarea ce va trebui platita pentru noxele emise in plus, insa a precizat ca deocamdata nu vrea sa o faca publica.

La inceputul lunii martie, Nemirschi declara ca Ministerul Mediului intentioneaza sa scoata taxa de poluare auto care se plateste in prezent la prima inmatriculare a masinilor in Romania si sa introduca in loc o taxa anuala, in functie de gradul de poluare al autovehiculului.

Taxa de poluare auto ce a inlocuit de la 1 iulie 2008 vechea taxa de prima inmatriculare a suferit anul trecut mai multe modificari, ajungand sa aiba, pentru o scurta perioada, in decembrie, o valoare tripla. Din 19 februarie 2009, actualul guvern a redus taxa de poluare auto cu o treime.

NewsIn