Isarescu: Cresterea economica a Romaniei va continua

Data publicarii: 02-04-2009 | Economie

Prevederile acordului cu Fondul Monetar International (FMI) sunt cele de care avea nevoie Romania, iar cresterea economica a Romaniei va continua, pe baza resurselor interne si externe, asigurandu-se totodata macrostabilitatea tarii, a spus, miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Pe baza resurselor interne si externe, vom continua cresterea economica si vom asigura macrostabilitatea tarii", a spus guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, la iesirea din intalnirea cu membrii Birourilor Permanente ale celor doua Camere.

"Convingerea mea este ca prevederile (acordului cu FMI n.r.) sunt cele de care avea nevoie Romania. Acest aranjament este nu numai necesar, ci si bun Romaniei", a adaugat guvernatorul bancii centrale.

Isarescu a precizat ca, in conditiile in care capitalul privat se va indrepta spre Romania "cu o generozitate mai mica", sursele de finantare vor compensa acest gol de finantare din sectorul privat, estimat la 7-14 miliarde euro.

"In concluzie, este esentiala recladirea increderii, fiind necesara conjugarea factorilor economici, financiari, politici si sociali", a mai spus Isarescu.

Consiliul de administratie al BNR a analizat si aprobat scrisoarea de intentie transmisa Fondului Monetar International (FMI), ce vizeaza obtinerea unui aranjament de finantare externa cu institutiile financiare internationale si Uniunea Europeana.

Romania a finalizat negocierile cu FMI, Comisia Europeana si alte institutii financiare internationale, pentru un pachet de finantare de aproximativ 20 miliarde euro. Romania va primi un pachet total de finantare ce cuprinde 12,95 miliarde euro de la FMI, 5 miliarde euro de la UE, 1,2-1,5 miliarde euro de la Banca Mondiala si 1 miliard de euro de la alte institutii internationale.

NewsIn