TVA la autoturismele pentru persoane s-ar putea deduce doar la cele folosite in interes de serviciu
Data publicarii: 11-04-2009 | Finante-BanciCompaniile isi vor putea deduce taxa pe valoare adaugata (TVA) la autoturismele folosite pentru transportul de persoane, doar daca acestea vor fi utilizate in interes de serviciu, potrivit ultimei forme a proiectului de Ordonanta de Urgenta privind rectificarea bugetara.
"Se propune introducerea in Codul fiscal a unui articol nou, art. 145, astfel incat sa nu mai poata fi dedusa taxa pe valoarea adaugata aferenta achizitiilor de autoturisme care sunt destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane, inclusiv pentru combustibilul necesar functionarii acestor autoturisme", se arata in nota de fundamentare.
Potrivit documentului, prin autoturism se intelege un vehicul rutier motorizat care este destinat transportului de persoane, cu o greutate maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kilograme si care sa nu aiba mai mult de noua scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului.
Exceptie fac autoturismele care sunt utilizate pentru revanzare, pentru inchiriere, pentru instruire de catre scolile de soferi si pentru activitatea de taximetrie.
Taxa pe valoare adaugata poate fi dedusa si in cazul autoturismelor utilizate pentru interventie, reparatii, paza si protectie, curierat, transport de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii, precum si in cazul vehiculelor special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenti de vanzari si de agenti de recrutare a fortei de munca.
La adoptarea acestei masuri s-a avut in vedere practica europeana in domeniu, majoritatea statelor membre aplicand restrictii similare privind dreptul de deducere a TVA pentru autoturismele utilizate de companii, se mai arata in nota de fundamentare a Ordonantei.
Printre statele membre care aplica astfel de restrictii se numara Bulgaria, Ungaria, Germania, Austria, Polonia, Portugalia, Suedia, Franta, Slovacia si Belgia.
Propunerea de eliminare a dreptului de deducere a taxei pe valoare adaugata (TVA) aferenta achizitiei de autoturisme pentru transportul de persoane, precum si a TVA aferenta cheltuielilor cu combustibilii necesita consultarea comitetului TVA conform art 177 din Directiva 206/112/CE.
Solicitarea privind consultarea Comitetului TVA a fost intocmita si transmisa Comisiei Europene, se arata in nota de fundamentare a Ordonantei de Urgenta.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice