Ghetea: CEC Bank estimeaza majorarea portofoliului de credite cu 80% in 2009
Data publicarii: 15-04-2009 | Finante-BanciCEC Bank preconizeaza ca isi va majora portofoliul de credite cu 80% in 2009, motiv pentru care indeplinirea cerintelor de capital devine foarte importanta pentru banca, a declarat presedintele CEC, Radu Gratian Ghetea.
Banca asteapta o majorare de capital de 900 milioane lei, efectuata in doua trase de catre Ministerul Finantelor, ca actionar unic, dar pentru care este nevoie de avizul Consiliului Concurentei din UE.
Ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, a confirmat, marti, ca pentru a putea efectua majorarea de capital, statul asteapta unda verde de la UE, pentru a evita evita eventuale suspiciuni ca fondurile ar constitui ajutor de stat.
Pentru acest an, Ghetea anticipeaza cresterea cu 80% a volumului de imprumuturi acordate de CEC Bank.
"Potrivit reglementarilor, o banca poate avea un portofoliu de imprumuturi de cel mult opt ori mai mare decat capitalul de care dispune. Noi preconizam ca ne vom creste cu 80% portofoliul de credite in 2009 fata de anul trecut. Pentru a putea face acest lucru, cerintele de capital sunt foarte importante, deoarece ne permit sa creditam asa cum ne-am propus", a completat el.
Volumul creditelor acordate de CEC Bank a ajuns la aproximativ 8 miliarde lei la finalul anului trecut, in crestere cu 55,2% fata de decembrie 2007, iar capitalul propriu al bancii se ridica la 1,9 miliarde lei.
"Au existat contacte intre Ministerul Finantelor, ca actionar unic al CEC si Consiliul Concurentei, atat din Romania, cat si din UE, astfel incat majorarea de capital sa se faca fara niciun impediment. In scurt timp vom avea si raspunsul lor si speram ca in cursul lunii aprilie sa poata fi facuta si majorarea de capital", a afirmat Ghetea.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului
- EY: Cererea globală pentru vehicule electrice încetinește, pe fondul lipsei infrastructurii de încărcare
- Opinie Deloitte: Peste 5.000 de companii din Romania au de intocmit rapoarte de durabilitate in 2025-2026. Ce presupun aceste cerinte de raportare?
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza