Ghetea: CEC Bank estimeaza majorarea portofoliului de credite cu 80% in 2009

Data publicarii: 15-04-2009 | Finante-Banci

CEC Bank preconizeaza ca isi va majora portofoliul de credite cu 80% in 2009, motiv pentru care indeplinirea cerintelor de capital devine foarte importanta pentru banca, a declarat presedintele CEC, Radu Gratian Ghetea.

Banca asteapta o majorare de capital de 900 milioane lei, efectuata in doua trase de catre Ministerul Finantelor, ca actionar unic, dar pentru care este nevoie de avizul Consiliului Concurentei din UE.

Ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, a confirmat, marti, ca pentru a putea efectua majorarea de capital, statul asteapta unda verde de la UE, pentru a evita evita eventuale suspiciuni ca fondurile ar constitui ajutor de stat.

Pentru acest an, Ghetea anticipeaza cresterea cu 80% a volumului de imprumuturi acordate de CEC Bank.

"Potrivit reglementarilor, o banca poate avea un portofoliu de imprumuturi de cel mult opt ori mai mare decat capitalul de care dispune. Noi preconizam ca ne vom creste cu 80% portofoliul de credite in 2009 fata de anul trecut. Pentru a putea face acest lucru, cerintele de capital sunt foarte importante, deoarece ne permit sa creditam asa cum ne-am propus", a completat el.

Volumul creditelor acordate de CEC Bank a ajuns la aproximativ 8 miliarde lei la finalul anului trecut, in crestere cu 55,2% fata de decembrie 2007, iar capitalul propriu al bancii se ridica la 1,9 miliarde lei.

"Au existat contacte intre Ministerul Finantelor, ca actionar unic al CEC si Consiliul Concurentei, atat din Romania, cat si din UE, astfel incat majorarea de capital sa se faca fara niciun impediment. In scurt timp vom avea si raspunsul lor si speram ca in cursul lunii aprilie sa poata fi facuta si majorarea de capital", a afirmat Ghetea.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: