Furtul de carduri - o paguba suportata adesea tot de clienti. Afla cum sa te feresti de fraudele bancare
Data publicarii: 15-04-2009 | Finante-BanciNimeni nu ar trebui sa va stie codul PIN al cardului. Daca ati spus codul cuiva riscati sa nu fiti despagubiti in cazul in care contul se goleste singur. De multe ori insa hotii il afla fara stirea dumneavoastra si va lasa fara bani. Abia atunci incepe greul - trebuie sa va recuperati banii.
Banii pot "zbura" de pe card oricand, fara stirea dumneavoastra. Puteti fi tinta unei fraude atunci cand platiti pe internet, la magazinele dotate cu POS sau la ATM. Daca vi s-a intamplat, sunati la banca. Asa ajutati banca sa va recupereze banii.
E varianta simpla. De cele mai multe ori insa hotii cheltuiesc cat pot. In cele din urma, banca trece la investigarea clientului.
"Daca posesorul a actionat conform tuturor regulilor mentionate in contract, atunci suporta banca. Daca nu, sunt situatii in care si posesorul suporta, daca a actionat cu neglijenta", a declarat Adrian Apolozan, divizia carduri la ING Bank.
Iar tupeul hotilor nu are limita. Doar zilele trecute trei cetateni bulgari au fost prinsi in timp ce incercau sa recupereze un dispozitiv de skimming aflat chiar la intrarea in sediul Inspectoratului General al Politiei Romane.
"In cazul pierderii cardurilor si neanuntarii la timp, atunci paguba e suportata de client", precizeaza Marin Mitroi, director Romcard.
In general, bancile au reguli proprii si despagubesc total posesorii. Multe insa, respecta doar normele BNR. Acestea spun ca bancile sunt obligate sa returneze doar 150 de euro, indiferent de suma furata.
"Daca dumneavoastra ati produs o paguba de 5.000 de euro, banca nu se poate angrena sa va restituie 5.000 de euro. Aici se creaza obligativitate pentru 150 de euro", a explicat Marin Mitroi, director Romcard.
Pe scurt - cel mai bine va paziti singuri. Cei mai expusi fraudei sunt cei care cumpara de pe internet.
O solutie pentru a folosi cardul in siguranta este sa cereti bancii sa activeze un sistem de siguranta.
"Acest sistem iti da posibilitatea ca inainte de a face o tranzactie sa stabilesti o parola personala si, la fiecare tranzactie, ca detinator de card, ti se cere sa introduci acea parola", a precizat Catalin Cretu, director Visa Romania.
Tot pentru siguranta, puteti alege cardul cu cip care nu poate fi copiat si clonat ca banda magnetica obisnuita. In plus, cereti bancii sa va puna o limita de retragere zilnica de pe card ca sa nu ramaneti fara toti banii intr-o zi.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice