Pogea: forfetarul a fost pretul pastrarii cotei unice si a TVA

Data publicarii: 15-04-2009 | Finante-Banci

Ministrul Finantelor confirma ca impozitul forfetar este de conceptie romaneasca. Il descrie ca pe un semn de respect pentru contribuabilii corecti, pe care altfel ar fi trebuit sa-i incarce cu o majorare de TVA sau de cota unica.

La discutiile cu FMI, Romania a avut de ales intre majorarea TVA sau a cotei unice si alte masuri de sporire a veniturilor statului. Guvernul a ales sa introduca impozitul minim pe veniturile agentilor economici, a declarat ieri ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea. "Am avut de ales, in fata efectelor crizei economice, intre majorarea TVA sau a cotei unice, situatie in care erau afectate firmele bun-platnice si populatia, si niste masuri pe care le-am luat impreuna cu FMI si Comisia Europeana. Noi am ales sa pastram nivelul TVA, al cotei unice si al contributiilor sociale", a spus ministrul. Introducerea impozitului forfetar era prevazuta chiar si in programul anticriza propus de Guvern la inceputul anului.

Dupa calculele Finantelor, prin introducerea impozitului forfetar, veniturile la bugetul de stat vor creste cu peste 350 de milioane de lei.
 
Pogea spune ca in plin boom economic, in 2007, 242.000 de societati care au declarat pierderi (din-tr-un total de 600.000) au contribuit la bugetul statului cu 180 de milioane de lei. "20.000 de societati au asigurat peste 80% din veniturile statului. Nu putem sa-i taxam numai pe ei si pentru restul sa inchidem ochii", a completat ministrul.
El a explicat ca impozitul minim pe venitul firmelor nu inseamna neaparat o sporire a fiscalitatii, ci un semn de respect fata de contribuabilii corecti, pe care n-a vrut sa-i incarce cu o majorare de TVA sau de cota unica. "Nu pot sa cred ca in Romania o firma poate intra in faliment din cauza acestui impozit minim. Si stiu despre ce vorbesc, pentru ca vin din mediul privat", a spus ministrul, care pana anul trecut a fost director general la firma Titan Mar SA, a actualului ministru al Economiei si fost primar al Capitalei Adriean Videanu.

Integral in Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: