Citi: Deficitul de cont curent al Romaniei se va restrange la 7,4% din PIB in acest an

Data publicarii: 15-04-2009 | Finante-Banci

Romania isi va ajusta deficitul de cont curent la 7,4% din PIB in 2009, de la 12,3% din PIB la finalul anul precedent, in conditiile reinnoirii a 70% din liniile de finantare si a scaderii rezervelor valutare a BNR cu 3 miliarde euro, se arata in ultimul raport publicat de analistii Citi.

"In opinia noastra, combinatia intre incetinirea economica si rata de schimb valutar mai competitiva ar trebui sa ajute la corectia deficitului de cont curent ridicat, pana la aproximativ 9 miliarde euro (7,4% din PIB) anul acesta, de la aproape 17 miliarde euro (12,3% din PIB) in 2008. Proiectia privind ajustarea prevede, totodata, si eforturile indreptate spre reducerea nevoii de finantare externa a tarii", se arata in analiza Citi.

Estimarea Citi este apropiata de cea a guvernului, care mizeaza pe o restrangere a deficitului balantei de plati pana la circa 7,5% din PIB in 2009. In primele doua luni ale acestui an, deficitul balantei de plati a scazut cu 75,5% fata de aceesai perioada din 2008, pana la 614 milioane euro.

Astfel, analistii grupului estimeaza ca investitiile straine directe vor ajunge la 5 miliarde euro anul acesta, iar liniile de finantare vor fi innoite in proportie de 70%.

Conform raportului Citi, rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei se vor reduce pana la sfarsitul lui 2009 cu aproximativ 3 miliarde euro. In acest sens, analistii sustin ca pachetul de 20 de miliarde euro "ar trebui sa fie adecvat pentru a reduce ingrijorarile pe partea de finantare externa".

Pe de alta parte, "in ciuda unei reveniri mai favorabile Romaniei, credem ca riscurile de implementare asociate cu programul de sustinere economica al Fondului Monetar International (FMI) ar trebui sa fie monitorizate de aproape, mai ales in domeniul fiscal".

Citi si-a revizuit in scadere prognoza privind evolutia cursului de schimb, care ar urma sa ajunga la 4,12 lei/euro la finalul lui 2009, conform raportului, fata de estimarea anterioara, de 4,20 lei/euro.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: