Popa (BNR): Romania nu va avea parte de criterii mai relaxate sau derogari pentru adoptarea euro

Data publicarii: 30-04-2009 | Finante-Banci

Criteriile de aderare la zona euro nu vor fi relaxate si nici nu vor fi acordate derogari de la acestea, a spus, joi, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) Cristian Popa, care a mentionat ca adoptarea euro nu echivaleaza cu disparitia dezechilibrelor macroeconomice.

"Nu se pune problema modificarii tratatului de la Maastricht, ceea ce inseamna ca criteriile de convergenta nominala nu vor fi relaxate si nici nu vor fi acordate derogari de la acestea", a spus Popa.

El a mentionat, totodata, ca adoptarea monedei unice europene "nu reprezinta finalitatea, ci debutul unui proces de convergenta, deci nu elimina necesitatera rezolvarii dezechilibrelor macroeconomice".

In acest sens, Popa sustine ca un proce de convergenta ar fi mult mai dificil prin eliminarea unui curs de schimb flexibil si ca "indeplinirea criteriilor presupune si asigurarea sustenabilitatii" printr-o ajustare ordonata.

"Nu poti adopta euro timp de doi ani si apoi sa revii la altceva", a atras atentia viceguvernatorul bancii centrale.

Viceguvernatorul amintea in urma cu doua saptamani ca Romania ar putea adopta euro de la 1 ianuarie 2015, in conditiile in care decizia ar fi luata in 2014, potrivit planului deja asumat.

Banca centrala si guvernul s-au angajat sa adopte moneda unica europeana in 2014, ceea ce inseamna ca Romania ar trebui sa intre in ERM-2 (anticamera zonei euro) in 2012.

NewsIn