BNR ar putea scadea dobanda cheie la 9% pe an pana la finalul lui 2009, estimeaza analistii BCR
Data publicarii: 06-05-2009 | Finante-BanciBNR va cobori dobanda de politica monetara la 9% pana la finalul acestui an, de la 10% pe an in prezent, in conditiile in care inflatia va ajunge la 5,4% la sfarsitul lui 2009, nivel ce depaseste tinta bancii centrale, estimeaza economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel.
La finalul lui 2010, dobanda cheie s-ar putea situa la 7,5% pe an, pentru ca pana la sfarsitul lui 2011 banca centrala sa scada dobanda de politica monetara la 6,75% pe an, sustine Anghel.
Totodata, inflatia ar putea atinge un nivel de 5,4% la finalul acestui an, semnificativ peste limita superioara a intervalului 2,5-4,5% avut in vedere de Banca Nationala a Romaniei (BNR), care tinteste o inflatie de 3,5% pe an pentru finalul lui 2009.
"Pentru a ajunge la 4,5%, ar trebui sa avem o inflatie lunara de 0,2%, iar probabilitatea ca acest lucru sa se inample nu este foarte mare", a spus Anghel.
In acelasi timp, cursul de schimb de la finalul lui decembrie 2009 s-ar putea situa la 4,30 lei/euro, iar la sfarsitul lui 2010, la 4,20 lei/euro. In 2011, leul s-ar putea aprecia pana la sfarsitul anului la 3,90 lei/euro, se mai arata in analiza macroeconomica trimestriala a BCR.
In martie, rata anuala a inflatiei a scazut mai putin decat estimau analistii, pana la 6,71%, de la 6,89% in luna precedenta, mai ales ca urmare a scumpirii bunurilor nealimentare, in special a tigarilor, conform datelor Institutului National de Statistica (INS).
Consiliul de Administratie al BNR se intalneste miercuri, 6 mai, in a patra sedinta de politica monetara din 2009, in care va aproba si raportul trimestrial asupra inflatiei.
Majoritatea analistilor se asteapta ca BNR sa mentina rata dobanzii de politica monetara la nivelul actual de 10% pe an sau sa o reduca cu cel mult 0,25 puncte procentuale, la 9,75% pe an, ca semnal de contracarare a incetinirii economiei. Economistii mai anticipeaza ca BNR va continua operatiunile de ajustare a lichiditatii si va mentine nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău