Raiffeisen Bank estimeaza ca economia Romaniei a scazut cu 2%-3,5% in primul trimestru
Data publicarii: 06-05-2009 | Finante-BanciEconomia Romaniei a suferit o scadere cuprinsa intre 2% si 3,5% in primul trimestru din 2009, comparativ cu perioada similara din 2008, pe seama adancirii efectelor crizei economice internationale, considera analistii Raiffeisen Bank intr-un raport publicat marti.
Fata de ultimul trimestru din 2008, economia Romaniei a scazut cu 2-3% in primele trei luni din 2009, mai sustin analistii bancii, care adauga ca estimarea actuala privind cresterea economica din 2009, de 0,5%, va fi revizuita in jos in perioada urmatoare.
Analistii Raiffeisen au mai mentionat in raport ca sectorul constructiilor va inregistra performante slabe in perioada urmatoare si nu exclud continuarea tendintei de scadere a activitatii, in special din cauza indicatorilor privind increderea in sector si evolutia permiselor de constructie, ce urmeaza o tendinta descendenta.
Ei anticipeaza, insa, ca sectorul constructiilor si-ar putea reveni din a doua parte a anului, in special ca urmare a investitiilor publice.
Totodata, numarul somerilor ar putea ajunge la 600.000 de persoane pana la sfarsitul acestui an, de la 516.612 la finalul lunii martie, se mentioneaza in raport.
Pe de alta parte, analistii Raiffeisen Bank estimeaza reducerea presiunilor inflationiste in perioada urmatoare, dupa ce, pana in prezent, deprecierea leului a fost factorul principal pentru o inflatie peste asteptari.
"Ne asteptam ca presiunile asupra inflatiei sa se tempereze in perioada urmatoare si sa vedem rate ale inflatiei mai reduse in lunile care urmeaza", sustin analistii Raiffeisen, care mentioneaza in raport ca se asteapta la o inflatie anualizata de 6% in luna iunie.
"Recenta apreciere a monedei nationale, care se va consolida in perioada urmatoare, reducerea preturilor administrate (precum cele la gaze) si cerea interna slaba sunt factorii principali care pun bazele prognozelor noastre", se mai arata in raport.
Cursul de schimb ar putea scadea la 4 lei/euro in martie 2010
Analistii Raiffeisen Bank se asteapta ca leul sa se aprecieze la 4 lei/euro pana in martie 2010, dar nu inainte de a creste la 4,25 lei/euro pana la finalul lui iunie 2009, pentru ca apoi sa se aprecieze constant, in ciuda scaderii dobanzilor din piata monetara.
Astfel, dupa ce ar urma sa creasca de la nivelul actual de circa 4,17 lei/euro la 4,25 lei/euro in iunie, moneda nationala ar putea incepe sa intre pe o tendinta generala de apreciere, pentru ca la finalul primelor noua luni ale acestui an cursul de schimb sa se situeze la 4,20 lei/euro.
Ulterior, leul si-ar putea continua aprecierea, pentru ca la finalul lui 2009 sa ajunga la 4,10 lei/euro, iar in martie 2010 la 4 lei/euro, conform ultimei prognoze furnizate de Raiffeisen Bank.
Totodata, analistii grupului bancar austriac se asteapta ca dobanzile pe piata monetara interbancara sa continue sa scada, "mai ales pentru scadentele mai mari de o saptamana".
Analistii Raiffeisen nu exclud, totusi, ca leul sa se deprecieze, in cazul in care economia va inregistra o scadere peste asteptari, Romania nu va reusi sa aplice intru totul cerintele FMI stabilite in programul de finantare externa sau daca increderea investitorilor straini in pietele din regiune va scadea peste asteptari.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online