Guvernatorul BNR intra in competitie cu presedintele pentru cea mai bine platita functie in stat
Data publicarii: 06-05-2009 | EconomieMinistrul Muncii, Marian Sarbu, le-a transmis marti sindicalistilor prezenti la negocierile pentru Legea salarizarii unice in sectorul bugetar ca seful statului ar trebui sa aiba cel mai mare salariu din Romania, nu guvernatorul BNR, au declarat surse prezente la discutii.
Propunerea ministrului muncii a fost contestata de o parte din cei prezenti la negocieri, care au sustinut ca functia publica ce ar trebui luata in considerare pentru raportarea celui mai mic salariu la cel mai mare salariu din Romania, respectiv de 1 la 15, ar trebui sa fie cea a sefului bancii centrale, "asa cum se inregistreaza in SUA, Franta si alte state din Europa".
In schimb, "Marian Sarbu ne-a transmis ca presedintele Romaniei ar trebui sa aiba cel mai mare salariu si au propus(reprezentantii ministerului Muncii prezenti la negocieri n.r.) ca toate salariile care depasesc salariul sefului statului sa nu mai creasca pana se ajunge la acest raport de 1/15 intre cel mai mic si cel mai mare salariu. Noi i-am transmis ca asa ceva este inadmisibil si ca ar trebui ca cel mai mare salariu sa-l aiba guvernatorul BNR asa cum se intampla si in Statele Unite ale Americii si in Franta", au precizat sursele.
Traian Basescu a declarat ca a obtinut, in 2007, un salariu net de 67.097 lei, in calitatea sa de presedinte al Romaniei, respectiv circa 5.591 lei pe luna, iar pentru perioada ianuarie - mai 2008 figureaza cu un venit salarial de 30.631 lei, respectiv 6.126 lei pe luna.
In schimb, potrivit declaratiei de avere din 22 noiembrie 2007, venitul anual incasat de Mugur Isarescu pentru functia de guvernator al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) era de 297.722 lei, respectiv circa 24.810 lei pe luna.
Negocierile purtate marti la Ministerul Muncii au intrat in impas atunci cand a venit vorba de salariul care ar trebui sa fie luat drept reper pentru ierarhizarea persoanelor platite din banii publici.
Discutiile s-au incins si atunci cand s-a pus problema echivalarii functiilor angajatilor Ministerului Afacerilor Externe (MAE) si ai Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) cu cele ale functionarilor publici, profesorilor si doctorilor.
La negocierile de luni, reprezentantii MAI cerusera renuntarea la cele noua criterii de evaluare si comparatie convenite in primele intalniri ale grupului de lucru si inlocuirea acestora cu un singur criteri, respectiv "salariul de incadrare actual", propunere respinsa de ceilalti membri ai grupului de lucru.
Totodata, reprezentantii Internelor au propus ca si in sistemul de invatamant sa se introduca incompatibilitati (de exemplu, profesorul din scolile de stat sa nu mai predea in invatamantul privat).
Negocierile vor fi reluate joi, la ora 13, cand se asteapta finalizarea procesului de echivalare a functiilor angajatilor din sectorul bugetar.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI