Guvernatorul BNR intra in competitie cu presedintele pentru cea mai bine platita functie in stat
Data publicarii: 06-05-2009 | EconomieMinistrul Muncii, Marian Sarbu, le-a transmis marti sindicalistilor prezenti la negocierile pentru Legea salarizarii unice in sectorul bugetar ca seful statului ar trebui sa aiba cel mai mare salariu din Romania, nu guvernatorul BNR, au declarat surse prezente la discutii.
Propunerea ministrului muncii a fost contestata de o parte din cei prezenti la negocieri, care au sustinut ca functia publica ce ar trebui luata in considerare pentru raportarea celui mai mic salariu la cel mai mare salariu din Romania, respectiv de 1 la 15, ar trebui sa fie cea a sefului bancii centrale, "asa cum se inregistreaza in SUA, Franta si alte state din Europa".
In schimb, "Marian Sarbu ne-a transmis ca presedintele Romaniei ar trebui sa aiba cel mai mare salariu si au propus(reprezentantii ministerului Muncii prezenti la negocieri n.r.) ca toate salariile care depasesc salariul sefului statului sa nu mai creasca pana se ajunge la acest raport de 1/15 intre cel mai mic si cel mai mare salariu. Noi i-am transmis ca asa ceva este inadmisibil si ca ar trebui ca cel mai mare salariu sa-l aiba guvernatorul BNR asa cum se intampla si in Statele Unite ale Americii si in Franta", au precizat sursele.
Traian Basescu a declarat ca a obtinut, in 2007, un salariu net de 67.097 lei, in calitatea sa de presedinte al Romaniei, respectiv circa 5.591 lei pe luna, iar pentru perioada ianuarie - mai 2008 figureaza cu un venit salarial de 30.631 lei, respectiv 6.126 lei pe luna.
In schimb, potrivit declaratiei de avere din 22 noiembrie 2007, venitul anual incasat de Mugur Isarescu pentru functia de guvernator al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) era de 297.722 lei, respectiv circa 24.810 lei pe luna.
Negocierile purtate marti la Ministerul Muncii au intrat in impas atunci cand a venit vorba de salariul care ar trebui sa fie luat drept reper pentru ierarhizarea persoanelor platite din banii publici.
Discutiile s-au incins si atunci cand s-a pus problema echivalarii functiilor angajatilor Ministerului Afacerilor Externe (MAE) si ai Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) cu cele ale functionarilor publici, profesorilor si doctorilor.
La negocierile de luni, reprezentantii MAI cerusera renuntarea la cele noua criterii de evaluare si comparatie convenite in primele intalniri ale grupului de lucru si inlocuirea acestora cu un singur criteri, respectiv "salariul de incadrare actual", propunere respinsa de ceilalti membri ai grupului de lucru.
Totodata, reprezentantii Internelor au propus ca si in sistemul de invatamant sa se introduca incompatibilitati (de exemplu, profesorul din scolile de stat sa nu mai predea in invatamantul privat).
Negocierile vor fi reluate joi, la ora 13, cand se asteapta finalizarea procesului de echivalare a functiilor angajatilor din sectorul bugetar.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău