Angajatii, monitorizati chiar si in afara orelor de lucru

Data publicarii: 11-05-2009 | HR/Cariere

Supravegherea activitatii efectuate la birou prin programe informatice capabile sa inregistreze toate procesele realizate de utilizatorul unui calculator este luata de cei mai multi angajati ca pe o realitate careia nu i te poti opune. Dar, ceea ce putini iau in calcul este spionarea activitatii lor chiar si in afara orelor de lucru.

In ultimii ani, mai multe cazuri in care companiile si-au pedepsit angajatii pentru lucruri facute in timpul liber, de pe calculatoare personale, au adus in atentia legiferatorilor necesitatea adaptarii actualelor reguli la noile realitati in care mediul virtual joaca un rol la fel de important ca cel fizic.

Curtea federala din New Jersey are pe masa un dosar in care angajatii unei companii isi dau in judecata patronii, dupa ce acestia i-au concediat din cauza nemultumirilor legate de conditiile de munca exprimate pe MySpace.com, o retea sociala online detinuta de NewsCorp.

Cazul aduce in discutie o speta noua: daca un supervizor intrat pe un flux de informatii extern companiei, cum este aici site-ul MySpace, are dreptul sa-si pedepseaca angajatii pentru parerile exprimate in acest cadru.

"Problema este daca angajatilor trebuie sau nu sa li se respecte intimitatea in comunicatiile pe care le stabilesc intre ei in afara orelor de lucru. In opinia mea, raspunsul trebuie sa fie pozitiv", spune Floyd Abrams, partener al casei de avocatura Cahill Gordon & Reindel.

Totusi, legislatia existenta in momentul de fata permite patronilor din cele mai multe tari si state americane sa-si concedieze angajatii pentru ceea ce spun pe forumuri. In cateva state, codul muncii interzice pedepsirea salaratilor implicati in conversatii personale in afara orelor lucratoare. Insa forumurile sau retelele sociale nu sunt mentionate in nicio legislatie, fapt ce lasa managerilor o poarta deschisa.

Cazul din New Jersey a fost deschis dupa ce doi angajati ai unui restaurant au creat un forum in care si-au invitat ceilalti colegi sa vorbeasca despre activitatea de zi cu zi de la serviciu. "M-am gandit ca este o modalitate buna de eliberare a frustrarilor acumulate, invizibila ochilor managerilor. Acest grup este in totalitate privat", scria unul dintre initiatori in deschiderea forumului.

Dupa ce unul dintre supervizori a obtinut de la un subaltern parola de acces, conducerea restaurantului a decis eliberarea din functie a initiatorilor grupului de discutie, motivul invocat fiind violarea regulilor interne ale companiei care includeau profesionalism si o atitudine pozitiva.

In replica, angajatii concediati spun ca managerii au intrat ilegal in comunitatea lor online incalcandu-li-se astfel dreptul la intimitate. Curtea de apel ar putea totusi sa nu vada mediul online ca locul cel mai adecvat pentru o comunicatie privata. "Nu poti avea pretenetia ca un lucru postat pe Internet sa ramana privat", spune Lewis Maltby, presedinte al Institutlui pentru Drepturile Angajatilor din Princeton.

George Trifu