Ecotaxa va fi platita pentru pungile care nu indeplinesc cerintele UE de biodegradabilitate
Data publicarii: 13-05-2009 | MediuMinisterul Mediului a propus modificarea ordonantei de urgenta privind ecotaxa, solicitand ca suma de 20 bani sa fie aplicata tuturor pungilor care nu indeplinesc cerintele de biodegradabilitate impuse de UE, a declarat purtatorul de cuvant al institutiei, Dragos Nacuta.
"Prin inlocuirea sintagmei 'care nu sunt biodegradabile' cu 'care nu indeplinesc cerintele esentiale de biodegradabilitate' se clarifica notiunea de biodegradabilitate pentru punga care nu este supusa taxarii, precum si modul de evaluare a caracterului biodegradabil al acesteia, intrucat cerintele esentiale de biodegradabilitate sunt reglementate prin Directiva europeana 94/62/CEE", a spus Nacuta.
El a mai precizat ca "la nivelul UE au fost elaborate standarde armonizate pentru determinarea caracterului biodegradabil".
Astfel, ministerul Mediului a propus ca ecotaxa, de 0,20 lei/bucata sa fie platita "pentru pungile avand manere integrate sau aplicate destinate a fi umplute la punctele de vanzare, oricare ar fi modul de comercializare/distribuire, care nu indeplinesc cerintele esentiale de biodegradabilitate, incasata de la operatorii economici care introduc pe piata nationala astfel de ambalaje de desfacere".
Reprezentantii ministerului au aratat ca scopul acestei taxe este de responsabilizare a consumatorului final privind consumul pungilor si prevenirea poluarii mediului.
De altfel, ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, si membrii Comisiei de administratie, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic din Camera Deputatilor au convenit marti asupra unor modificari ale OUG privind ecotaxa pentru a clarifica cine incaseaza ecotaxa si pentru ce produse.
Presedinta Comisiei, Sulfina Barbu, a ridicat si problema stabilirii unor criterii mai clare asupra biodegrabilitatii unui ambalaj sau altul, astfel incat ecotaxa sa nu fie platita si pentru ambalajele biodegradabile, insa Nemirschi a spus ca acest lucru nu cade in sarcina Ministerului, existand un laborator specializat in acest domeniu.
In schimb, ministrul s-a declarat receptiv la o alta propunere a Sulfinei Barbu, anume ca o parte din sumele incasate din ecotaxa sa fie directionate catre infrastructura pentru colectarea deseurilor din mediul rural, care nu indeplineste standardele comunitare.
Barbu a estimat ca modificarile OUG ar putea intra in procedura de vot final a Camerei Deputatilor in circa doua saptamani.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI