Diosi (OTP Bank): Nu avem nevoie de majorari de capital in 2009 daca euro nu depaseste 4,8 lei
Data publicarii: 13-05-2009 | Finante-BanciOTP Bank Romania nu va avea nevoie de majorari suplimentare de capital in acest an in cazul in care cursul de schimb nu urca peste 4,8 lei/euro si daca nu inregistreaza cresteri "exagerate" ale provizioanelor, a declarat presedintele bancii, Laszlo Diosi.
"In mod normal, nu ar trebui sa avem nevoie de noi majorari de capital. Noi avem o rata a solvabilitatii de aproximativ 13%, peste nivelul minim reglementat de 8% si peste cel solicitat de banca centrala, de 10%. Daca leul nu se depreciaza peste nivelul de 4,8 unitati/euro si daca provizioanele nu cresc exagerat de mult, capitalizarea noastra ar trebui sa fie suficienta. Cred, de altfel, ca este putin probabil sa vedem o astfel de inrautatire a conditiilor din piata", a explicat Diosi.
El a completat insa ca, daca va fi nevoie, OTP Bank Romania isi va majora capitalul.
Presedintele OTP Bank a mai precizat ca, in primul trimestru, banca a inregistrat o crestere puternica a provizioanelor, in conditiile in care "la nivelul intregii piete, acestea au crescut foarte mult de la inceputul anului".
"Provizioanele au crescut foarte mult in primul trimestru, dar si pentru ca avem o politica mai conservatoare si am preferat sa constituim provizioane mai mari decat am avea poate nevoie. In aprilie am observat o stabilizare, iar in luna mai lucrurile incep sa arate mai bine", a spus Diosi.
Pe de alta parte, OTP Bank Romania a primit, de la banca-mama, finantari suplimentare in primul trimestru.
"Am primit o noua linie de finantare, de 40 milioane franci elvetieni (circa 26,4 milioane euro, n.r.) de la banca-mama in primul trimestru, cu scadenta la 5 ani", a adaugat Diosi.
El a precizat ca volumul creditelor din portofoliul OTP s-a mentinut la acelasi nivel la finalul primului trimestru fata de sfarsitul anului trecut. La finalul lui 2008, portofoliul de credite al bancii ajunsese la 316,8 miliarde forinti (1,2 miliarde euro), cea mai mare parte (183,2 miliarde forinti, respectiv 692 milioane euro) fiind pentru retail, iar restul reprezentand imprumuturi pentru companii.
Potrivit lui Diosi, portofoliul de credite externalizate de banca se ridica la aproximativ 500 milioane euro, fiind constituit din imprumuturi ipotecare.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri