Chiriile de lux din Bucuresti au scazut in acest an, in medie, cu circa 24% fata de 2008
Data publicarii: Astazi, 04-06-2009 | ImobiliareChiriile de lux din Bucuresti sunt, in prezent, cu 24% mai mici decat media pe 2008 si cu 10 -15% mai reduse fata de primul trimestru al acestui an, potrivit firmelor de consultanta imobiliara.
"Pentru un apartament cu patru camere intr-o zona de top a Capitalei chiria medie actuala este cu circa 24% mai mica decat media pe 2008", a declarat consultantul Colliers International, Daniela Marin.
Potrivit datelor Colliers si CBRE Eurisko, cele mai semnificative scaderi la chiriile de lux s-au inregistrat in zona Dorobanti, in zona Parcului Herastrau si pe Kiseleff. Criza a taiat intre 1.000 si 1.500 de euro din chiria unei locuinte de lux pe Dorobanti. Daca anul trecut negocierea privind inchirierea unui apartament cu patru camere in aceasta zona pornea de la 3.500 de euro/luna, acum chiria minima se situaza, in medie, intre 2.000 si 2.500 de euro/luna. Scaderea chiriilor in aceasta zona de top a Capitalei se situeaza, astfel, intre -30% si -43% fata de media lui 2008. Si chiriasii de lux din zona Parcului Herastrau platesc cu pana la 34% mai putin la chirie fata de 2008, si cu cel mult 10% mai putin fata de primul trimestru din 2009.
Compania de consultanta imobiliara DTZ Echinox considera, pe de alta parte, ca in nordul Bucurestiului chiriile au scazut in acest an cu circa 10-15% fata de 2008. "Chiriile de lux din zona rezidentiala de nord, respectiv Primaverii, Dorobanti, Aviatorilor si Soseaua Nordului au suferit o scadere din cauza crizei financiare, dar nu o scadere dramatica. Procentual discutam despre un 10-15% aplicat pentru proprietati de lux si, in general, pentru sume mari", a declarat Raluca Plavita, senior sonsultant al departamentului rezidential la DTZ Echinox.
Proprietarii imobilelor de lux din Floreasca, din Primaverii si din zona Baneasa-Pipera au lasat cel mai putin la chirii. Astfel, pentru o locuinta cu trei dormitoare situata intr-un imobil din zona Baneasa-Pipera se plateste in acest an cu pana la 17% mai putin fata de media din 2008, in timp ce in Primaverii si Floreasca chiriile de lux au scazut cu pana la 25%, arata datele Colliers. Astfel, in Baneasa-Pipera un chirias de lux plateste pe luna pentru o locuinta cu patru camere intre 1.700 de euro si 2.500 de euro.
Comparativ cu primul trimestru al anului, doar chiriasii de lux din Baneasa-Pipera au beneficiat de reduceri de circa 15%. Pentru zonele Primaverii si Floresca ultimele doua luni nu au adus modificari, potrivit datelor Eurisko.
Cea mai scumpa zona din Capitala ramane zona Aviatorilor-Kiseleff, unde chiria lunara a unei locuinte cu patru camere porneste de la 3.000 de euro si poate ajunge si la 4.500 de euro.
"Unele zone au pastrat (in acest an, n.r) chiriile constante, in vreme ce in alte zone chiria a scazut, in medie, cu aproximativ 10%. Intr-o piata afectata de criza, cum este, in prezent, piata imobiliara romaneasca, se poate negocia chiria solicitata mai mult decat intr-o piata in ascensiune, cazul perioadei 2003- prima jumatate a lui 2008", a declarat Cristina Gyarfas, analist in cadrul departamentului de evaluare si consultanta al firmei CBRE Eurisko.
Potrivit DTZ Echinox, piata chiriilor de lux este sustinuta de cererea care provine din mediul companiilor multinationale, a expatilor si a personalului diplomatic, chiriasi care platesc atat pentru locatie, cat si pentru servicii si confort. "Ne situam inca la nivelul de pret al capitalelor europene, iar putinele imobilele din zona de nord cu destinatie specifica pentru resedinte, ambasade nu sufera o scadere, ci o accentuare a statutului de locatie "prime"", a precizat Raluca Plavita, senior sonsultant al departamentului rezidential la DTZ Echinox.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial