BNR va trebui sa se consulte cu FMI daca inflatia sare de 7,4% la finalul lui iunie

Data publicarii: 11-06-2009 | Economie

Banca Nationala a Romaniei (BNR) va trebui sa se consulte cu echipa Fondului Monetar International (FMI) daca rata inflatiei va fi mai mare de 7,4% sau mai mica de 4,4% la finalul acestei luni, potrivit memorandumului tehnic semnat intre Romania si FMI pentru finantare externa.

FMI a stabilit o serie de puncte centrale pentru sfarsitul fiecarui trimestru si cate doua limite superioare si doua limite inferioare, pentru fiecare astfel de punct. Limitele se impart la randul lor in limite 'exterioare' si limite 'interioare'.

"Daca rata anuala a inflatiei se va situa in afara intervalelor 'exterioare' specificate, autoritatile vor trebui sa se consulte cu Fondul asupra rezultatelor politicilor pe care si le-au propus inainte sa mai ceara noi finantari din cadrul programului. In plus, BNR va purta discutii cu echipa FMI daca se va observa ca rata anuala a inflatiei calculate la preturile de consum va iesi din intervalele 'interioare' stabilite pentru finalul fiecarui trimestru", se arata in memorandumul tehnic semnat intre Romania si FMI.

Astfel, punctul central avut in vedere de FMI pentru finalul lui decembrie 2008 este de 6,3%, pentru martie 2009 de 6,7%, iunie 2009 - 6,4%, septembrie 2009 - 5,7%, iar pentru decembrie 2009 este de 4,5%. Pentru finalul anului viitor, FMI a stabilit un punct central al inflatiei de 2,5%.

Limita superioara a intervalului 'interior' este cu 1 punct procentual (pp) mai mare decat punctul central, ceea ce inseamna ca pentru finalul lui iunie e stabilita la 7,4%, iar pentru finalul lui 2009 - la 5,5%.

Limita superioara a intervalului 'exterior' este cu 2 pp mai mare decat punctul central, drept pentru care limita pentru finalul lunii iunie a acestui an este de 8,4%, iar pentru finalul lui 2009 - de 6,5%.

Cat priveste limita inferioara a intervalului 'exterior', aceasta este cu 1 punct procentual (pp) mai mica decat punctul central, ceea ce inseamna ca pentru finalul lui iunie e stabilita la 5,4%, iar pentru finalul lui 2009 - la 3,5%.

Limita inferioara a intervalului 'interior' este cu 2 pp mai mica decat punctul central, drept pentru care limita pentru finalul lunii iunie a acestui an este de 4,4%, iar pentru finalul lui 2009 - de 2,5%.

FMI se asteapta ca inflatia sa se tempereze de la 6,7% in martie pana in intervalul tintit de BNR, de 2,5-4,5%, la finalul anului, dupa care sa se mentina la acel nivel in 2010.

Scaderea cererii, precum si ieftinirea globala a alimentelor si energiei, in combinatie cu o politica monetara conservativa ar trebui sa contracareze orice presiune inflationista ce ar putea fi generata de deprecierea recenta a leului, se mai arata in memorandumul publicat de FMI.

Rata anuala a inflatiei a coborat in mai la 5,95%, de la 6,45% in aprilie, pe fondul ieftinirii alimentelor si cresterii temperate a preturilor la marfuri nealimentare si servicii.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: